Jongerenpanel Mentale Gezondheid van de Nationale Jeugdraad

Een jongerenpanel voor mentale gezondheid? Klinkt dat voor jou net zo dromerig en vaag als voor mij?

 

Waarschijnlijk wel. Laat het me je uitleggen.

 

Na de pandemie is er in Nederland een groot verlangen ontstaan onder jongeren voor meer aandacht voor mentale gezondheid. Er was sprake van eenzaamheid, prestatiedruk en stress. Ook de Jeugdzorg is al jaren wankel. Vooral vanuit de politiek werd er verwacht dat er iets gedaan werd. Er moest een oplossing komen.

 

Maar voor die oplossing, moet er wel gesproken worden met de mensen die de problemen zelf ervaren: de jongeren.

 

Ga hier naar de pagina op de website van de Nationale Jeugdraad.

Hoe ben ik hierbij gekomen?

Begin dit jaar kreeg ik een advertentie op Instagram van de Nationale Jeugdraad over een panel van jongeren dat ging meepraten over mentale gezondheid. “Okay cool,” dacht ik, “het is me nog een beetje onduidelijk, maar let’s do it!”

 

Ik stuurde een motivatievideo op en mocht op gesprek komen. Onze teamleider, Thomas Stap, was gelijk heel toegankelijk en vriendelijk in de communicatie. Het voelde alsof de lijntjes kort waren, wat erg verfrissend was. Ik was gewend om te denken “verandering in de mentale gezondheid? Dat duurt nog jaaaaren!”, dus om al te voelen dat er iets van een lijntje, heel ver weg in het proces, korter werd, gaf me al hoop.

Wat doen we eigenlijk?

We zijn met een groep van ongeveer 20 jongeren, allemaal tussen de 16 en 25 jaar oud. Allemaal komen we vanuit verschillende verledens, achtergronden, en interesses; en zo voegen we allemaal toe aan de kennis die we hebben als groep.

 

Het is de bedoeling dat we een plan van aanpak gaan schrijven, samen met twee hele lieve ambtenaren, om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. Met wat wij ontwerpen aan beleid, willen we ons echt focussen op de preventie van mentale klachten. We willen ons bezig houden met de leefomgevingen van jongeren, hoe we die kunnen inrichten zodat voorkomen wordt dat ze in het zorgsysteem terecht komen. Ook kunnen wij een actieve rol nemen in bijvoorbeeld het geven van workshops op scholen of in marketingcampagnes. De mogelijkheden zijn groot!

 

Wat is de Nationale Jeugdraad?

De filosofie van de Nationale Jeugdraad is: Problemen bestaan niet, oplossingen ook niet, maar actie wel. En dat willen we gaan doen met dit panel. We willen echt actie ondernemen om verandering te brengen in de mentale gezondheid van jongeren in Nederland. We willen impact maken.

 

Bij de Nationale Jeugdraad kun je daadwerkelijk meepraten. Ze ondernemen actie voor jongeren door jongeren. Je kunt bijvoorbeeld ook je eigen idee voorstellen. Bij de NJR zit ook een expertisebureau jeugdparticipatie. Hierbij werken ze samen met overheden en organisaties en maken ze jongeren mede-producent van de oplossing. Ze zijn eigenlijk gewoon de beste middle-person.

 

Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje van de NJR:

Ik voel me bevoorrecht om hier een deel van uit te maken!

Hoe staat het nu met die veranderingen?

Tot nu toe hebben we een tof teambuildingsweekend gehad, een werksessie om te peilen wat de belangrijke onderwerpen in de mentale gezondheid en sessies in kleinere groepen waarin we die onderwerpen hebben omgezet naar praktische stappen.

 

De onderwerpen waren:

  • Omgeving/school/prestatiedruk
  • Laagdrempelige hulp
  • Bespreekbaar maken
  • Ervaringsdeskundigheid

 

Met iedere meeting heb ik het gevoel dat we een stapje dichterbij komen. Ik zie het als volgt: er moeten bepaalde acties ondernomen worden, zoals campagnes of workshops. Daarvoor moet er vergaderd worden om te bepalen wie wat precies wil oppakken en gaat doen. Daarna wordt er afgesproken wanneer dat gedaan gaat worden. En zo komen we met kleine stapjes tot daadwerkelijke verandering! Iedere sessie draagt daaraan bij.

 

Ik hoop dat het zo iets duidelijker is wat ik doe in dit panel. Ik ben er trots op en wil graag bijdragen. Als jij ook denkt: “Dit zou iedereen/de politiek moeten weten”, stuur mij vooral een berichtje (mail/DM)! Dan kan ik het doorgeven.

 

Als ik iets voor jou kan doen, kijk dan vooral op de “Werk met mij” pagina of mail mij om een belafspraak in te plannen. Ik help je ook graag bij jouw mentale gezondheid!