Prestatiedruk | Mei 2022 - Week 19

Gepubliceerd op 9 mei 2022 om 17:05

Hey lief mens! 

 

Hoe is het alweer mei?! Ik typ nog steeds het woord april in de titel van deze blog, de tijd gaat zo snel!

 

(Ik vind eigenlijk dat mensen dat veel te vaak zeggen, maar ik heb daar een theorie over. Ik denk namelijk dat we zo veel prikkels in ons gezicht krijgen geduwd dat we waarnemen dat de tijd veel langzamer gaat dan dat het gaat, omdat we meer aandacht verbruiken om die prikkels te verwerken. Maar dat is speculatie ;).)

 

Hoe gaat het met jou?

 

Ik ben helemaal fan van deze zomervibes. Ik heb vandaag lekker in het park op mijn mobiel gewerkt en gekletst met mijn vriend, en ben echt excited voor het Intentional Growth Netwerk. Als je niet weet wat dat is: het is mijn nieuwe groepsprogramma dat ik vanuit noodzaak heb gecreëerd omdat ik wist dat dit proces van creëren en samenzijn me goed zou doen! We gaan samen aan de slag met onze mentale gezondheid en blijven letten op onze persoonlijke groei, júist in deze drukke maanden voor de zomer! 

 

Vergeet je niet aan te melden, aankomende donderdag beginnen we al!

 

Het is mijn missie om meer bewustzijn voor mentale gezondheid te cultiveren. In de samenleving, maar ook in onszelf. Vaak vergeten we dat mentale gezondheid ook regelmatig onderhoud nodig heeft. We mogen lief voor onszelf zijn en naar onszelf blijven luisteren. 

 

Lage energielevels

Afgelopen week was wel even anders voor mij. Ik was in de winter-fase van mijn menstruatie en ik voelde die echt binnenkomen. Daar kwamen voor mij veel anxiety gedachten bij kijken. Misschien herken je het wel, dat je in je bed ligt en echt totaal niet weet hoe je in hemelsnaam nog dingen moet gaan doen, omdat je zo moe bent. Dat was de situatie. Er was een rare dynamiek tussen me vervelend voelen omdat ik niks aan het doen was, de druk voelen dat ik wel iets moest doen, en bang zijn dat ik mijn energie nooit zou terugkrijgen om iets te gáán doen.

Prestatiedruk

Afgelopen week gaven jullie aan dat jullie meer wilden lezen over prestatiedruk. 

 

Prestatiedruk. Prestatiedruk. Ik heb iets met woorden, dus laten we deze even ontleden: druk om te presteren. Wat is presteren eigenlijk?

 

Ik denk dat op sommige manieren presteren essentieel is voor het leven. Naar mijn idee is een mens geboren om te creëren. Om meer te maken, om innovatief te zijn. Zonder is er voor mij geen levendigheid tot het leven. Denk bijvoorbeeld aan mensen die werk doen waar ze gepassioneerd over zijn. Of de opa die met pensioen gaat, maar niet stil kan zitten. Er is iets aan presteren, crëeren of maken dat een mens voldoening geeft. 

 

Het woordje "druk" is hetgene wat er mis is met het woord. 

 

Ik kan dit koppelen aan een psychologische theorie: de Zelfdeterminatie Theorie van Ryan en Deci. Het heeft te maken met extrinsieke en intrinsieke motivatie. 

 

Iedereen weet dat intrinsieke motivatie meer voldoening geeft dan wanneer je iets voor externe invloeden doet. Alleen zijn er verschillende manier waarop je deze motivaties reguleert. Je hebt bijvoorbeeld geïdentificeerde of geïntegreerde regulatie, wat valt onder extrinsieke motivatie omdat je waarden van anderen tot je neemt, in plaats van dat je het toetst aan je eigen waarden. Intrinsieke regulatie is het enige dat valt onder intrinsieke motivatie. De twee andere extrinsieke regulaties zijn: externe regulatie (dmv beloningen) en introjecteerde regulatie. 

 

"Druk" is een vorm van externe regulatie. Het kan overgaan in introjecteerde regulatie, omdat je je beseft dat het wel goed is om te doen, maar je wilt het nog steeds niet vanuit jezelf doen. 

 

Er wordt zelfs gezegd dat het beoefenen van externe regulatie vermindert de intrinsieke motivatie. Puur het aanbieden van beloningen (zoals studiepunten, geld of een diploma) maakt het al niet meer intrinsiek gemotiveerd.

 

Maar dit kan natuurlijk niet blijven staan in een (kapitalistische) samenleving. We willen graag beter kunnen vertrouwen op dat iemand een bepaalde actie gaat doen. Ook is er het punt van delayed gratification: soms moet je even afslaan wat je graag wilt doen, om iets te doen wat op de lange termijn voordelig is voor je. 

 

 

Langzamerhand wordt dit een soort betoog, maar ik vind het wel heel interessant. Deze blog is bedoeld om meer info te geven om je gedachten mee te onderbouwen en om het gesprek te starten. 

 

Main point: Door de waarden van de invloed van "druk" te internaliseren, kun je prestatiedruk omzetten in gezonde druk. Zorg ervoor dat jij echt kiest waar je mee bezig gaat. Maar verder raad ik je aan om de stressniveaus in je leven zo veel mogelijk te verminderen, want daar worden we allemaal beter van <3 

 

Als je nu echt prestatiedruk ervaart, dan wil ik een moment nemen om te erkennen hoe shit het is. But you've got this! Je hebt hiervoor gekozen, en laat dat geen guilt-trip zijn, maar een empowering statement om weer energie in datgene te stoppen wat je wilt presteren!

 

Mijn DM en emailbox staan altijd open als je even wilt ranten over hoe k*t school/studie/werk wel niet is. Ik geef zelf wel aan wanneer de prikkels even te veel zijn en ik het later luister. You may take up space, lief mens <3

 

Ik wens je een fijne week toe en tot de volgende blog!

 

Liefs, Noa Joy

 

Suggesties voor volgende week: 

  • Hoe ik mijn Apple Watch gebruik
  • Toetscultuur
  • Wat voor effect nudging heeft op je gevoel van autonomie

 

 

Voor de studenten die verder willen en kunnen lezen: 

Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American psychologist55(1), 68. https://doi.org/10.1037110003-066X.55.1.68

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.