Rust & Ontspanning | April 2022 - Week 17

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 15:48

Hey daar, lief mens <3

 

Ik vind het fijn om weer achter mijn laptop te zitten schrijven, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook een haastige angst voel. De angst van me niet-goed-genoeg-voelen. *neemt even diep adem*

 

Vorige week heb ik vakantie genomen, van alles waar vakantie van genomen kon worden. Ik heb mijn bedrijf even gelaten voor wat het was, niks gepost op Instagram (niet eens een story!) en mijn vak was afgerond. Alleen mijn scriptie liep door (waarvan eindelijk het experiment klaar is woopwoop! data verzamelen kan beginnen!). 

 

Het psychologisch onderzoek is ook nog steeds bezig. Het voelt zo gek om ergens middenin te zitten waar ik jarenlang vanaf de zijlijn naar heb gekeken. De gEeStElIjKe GeZoNdHeIdSzOrG, hehehe. Een mens is altijd op zoek naar bevestiging, en deze mesearch was long overdue. We'll see where it takes me. Het is moeilijk om er emotioneel afstand van te doen. Ik weet bewust wel dat het maar een labeltje is, maar soms voelt het niet zo. En als persoon die altijd vanuit haar verstand redeneert, is het ook goed om een keer te zeggen: "Ik doe het omdat het goed voelt."

 

Aan de andere kant voelt er ook iets niet goed. De manier waarop er naar mij gekeken wordt, voelt vervelend. Daarnaast wil ik er liever niet over nadenken en wil ik het gewoon over me heen laten komen, maar dan heb ik er misschien spijt van later. Omdat ik dan zou hebben toegegeven waar ik zelf zo tegen ben op dit moment. Het leven is niet altijd kant-en-klaar, er zijn niet altijd duidelijke onderbouwde keuzes. Ik weet heel veel dingen niet zeker, maar één ding wel: Ik ben de verwarring over mezelf compleet zat. De factoren daaromheen wegen minder in de optelsom naar de beslissing (of beter: de ontzettend ingewikkelde formule van een beslissing).

 

Ik wil weten waar ik voor werk. Ik doe zo mijn best om voor mezelf te zorgen, maar vaak voelt het alsof ik het niet goed doe. En dat is waarschijnlijk omdat er zo veel opties zijn in hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, maar bij een specifieke oorzaak kan het zijn dat er een gerichtere oplossing is. Of in ieder geval iets duidelijker. Dat is waarom ik het doe. Zodat ik helderheid heb in hoe ik voor mezelf kan zorgen, en zodat anderen ook duidelijk hebben hoe ze voor mij zouden kunnen zorgen. Om grenzen en behoeften te definiëren.

Ik weet dondersgoed dat ik nog steeds mezelf en jullie en anderen er van aan het overtuigen ben dat dit waar is; terwijl ik het al weet en ernaar actie op onderneem, maar dat hoort bij mijn proces. Ik ben jarenlang bezig geweest met inhiberen (weerhouden) en niet alles laten zien wat er is. Nu adopteer ik een filosofie dat eruit prioriseert over erin. 

 

Inspanning vs. Ontspanning vs. Rust

Twee weken geleden vroeg ik over welke onderwerpen jullie meer wilden weten, maar ik was vergeten een poll te maken dus ik kies deze week even eentje zelf uit!

 

Ik heb zin om te kletsen over het verschil tussen ontspanning en rust. Eigenlijk is het heel simpel, maar vaak vergeten we het in ons dagelijk leven. Voor mij is het verschil tussen ontspanning en rust zo: ontspanning geeft ons leuke prikkels, rust geeft ons een ruimte zonder prikkels.

 

Voor mij is ontspanning Netflix. Maar ik kan heel goed mijn gedachten uitbannen en mezelf verdoven door series te kijken. Hierdoor geef ik mezelf geen ruimte om prikkels te verwerken. Ruimte voor rust doet dat wel. 

 

Rust is voor mij wandelen of journalen. Of gewoon simpelweg zitten op de bank met niks. Thee drinken aan de eettafel met niks. Even naar buiten staren.

 

Vaak merk ik bij mezelf dat ik dit niet "uithoud". Ik kan bijvoorbeeld niet zonnen. Ik raak na 5 minuten echt verveeld. Misschien is dit omdat er te veel prikkels zijn (warmte en licht) om dingen te verwerken, dus zonnen is voor mij pure inspanning, bedenk ik me nu, maar vogel dit eens voor jou persoonlijk uit. 

 

Ik kan vaak alleen rusten als ik duidelijk besluit om uit te rusten. Anders laat ik dat mezelf niet toe. De motor blijft aan staan. Dit komt misschien door onze geïnternaliseerde overtuigingen over het kapitalisme dat ons vertelt dat we iedere minuut van de dag iets moeten doen (inspanning of ontspanning) omdat we anders niet genoeg van het leven nemen. Maar dat is een blog voor een andere keer ;).

 

Wat is voor jou ontspanning? En wat is rust?

 

Laat het me weten in een reactie onder de post! Ik vind het superleuk als je onder de blog een berichtje achter laat. 

 

Tot volgende week!

 

Waar zal ik het volgende week over hebben? 

  • Kapitalistische overtuigingen 
  • Waarom betekenis in het leven je helpt bij je mentale gezondheid
  • Waarom het zo spannend is om over mentale gezondheid te praten en hoe we elkaar kunnen helpen om het meer te doen

 

Liefs, Noa Joy


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.