Master Jar & Taakmanagement | Februari 2022 - Week 8

Gepubliceerd op 21 februari 2022 om 09:49

Hey lief mens!

 

Another week has flown by! Ik merk dat ik het echt heel fijn vind om iedere maandag te schrijven en je te vertellen over een aspect in mijn leven. Het geeft een soort rust aan het begin van de week, waar ik even introspectief kan nadenken over het leven. Even pas op de plaats.

 

Vandaag gaan we het hebben over de Master Jar en hoe ik mijn taken manage! Als je daar gelijk over wilt lezen, scroll dan door tot na de foto.

 

 

Deze afgelopen week was weer best emotioneel. I tend to say that a lot, maar het voelt ook wel zo. Ik vind dat eigenlijk niet zo fijn. Het zou fijn zijn als er een week wat rustiger is. Maar ik vind het niet erg als de emotionele prikkels uit mijn bedrijf komen. Want die zijn leuk! Emoties nemen altijd energie, maar het is minder erg als het positieve emoties zijn dan negatieve. Ik moet erop letten dat er niet te veel aandacht gaat naar alle emoties, want anders kom ik weer in een burnout terecht, om het even heel kort door de bocht te zeggen. Nu dat ik mezelf goed ken, kan ik heel goed observeren wat de vergelijking van alle factoren zal opleveren in mijn leven, maar ik vind het nog moeilijk om echt bewust actie te ondernemen als alle factoren snel na elkaar veranderen. Life's complicated like that ;P.

 

Even een studie update: ik weet eindelijk mijn bachelorscriptie onderwerp! Samen met 3 medestudenten ga ik een onderzoek doen naar sociale normen, autonomie en restricties! Ik ga hier echt zó van aan, heb er superveel zin in! Ik schreef al eerder over de 3 psychologische behoeften van de mens, waaronder autonomie, en sindsdien (en nog eerder vanuit persoonlijke ervaring, maar daar later over) heb ik echt een passie voor autonomie gekregen! We gaan kijken naar de invloeden op schommelingen in het gevoel van "agency": het gevoel dat je controle hebt over je leven en er invloed op kunt uitoefenen. Zin in!

 

Ik ben trouwens eindelijk geen @noajoy.vivacady meer! Al weken probeer ik mijn acountnaam te veranderen, maar niks was vrij. Je kunt mij nu op Instagram vinden als @noajoy.mentalhealth! Nu maar hopen dat niemand mij als Engelstalige coach ziet. Alhoewel dat ook deels waar is. In ieder geval, ik ben blij!

 

Over naar de Master Jar!

 

Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn taken beter beheren. In 2016 begon ik met het bijhouden van een Bullet Journal, die ik religiously heb bijgehouden tot de komst van Notion. Notion is nu mijn favoriete tool om mijn leven te organiseren. Het is eigenlijk mijn digitale Bullet Journal. 

 

Het probleem met beide tools, however, was dat ik ze tot in de puntjes mooi ging maken en het ging zien als een manier om mijn leven "perfect" te maken. Om mijzelf perfect te maken! 

 

In november 2021 deed ik mee met het Master Jar programma van Eveline Druncks en ik moet ook veel van mijn mindset shifts toekennen aan Eveline's coaching. Dat streven naar perfectie, kwam voort uit een geïnternaliseerd kapitalisme. Na deze ontdekking was mijn mindset niet meer hetzelfde. Ik was zo blij en trots dat ik eindelijk niet meer toegaf aan deze neigingen in mezelf!

 

Soms kunnen we namelijk dénken dat iets vanuit onszelf komt (onder de noemer "intuïtie"), maar zijn het eigenlijk aangeleerde neigingen vanuit de wereld. En de wereld doet dat splendidly, want door alle advertenties en prikkels om je heen heb je niet eens de tijd om door te hebben dat je geïndoctrineerd wordt met allerlei informatie, waardoor je dingen veel sneller als normaal aanneemt. 

 

In ieder geval. Vanavond (21 februari 2022 om 19:30) ga ik live op Instagram waar ik je laat zien wat de stappen zijn om de Master Jar op te zetten in je week. Maar ik zal het je hier ook eerst uitleggen, want daar is deze blog ook voor! Mindset is belangrijk, maar ik houd ook van de praktische details! 

 

Hoe werkt de Master Jar? 

 

De Master Jar werkt, zoals je misschien al had verwacht, met jars. Potjes om de papieren briefjes in te doen. Op ieder briefje schrijf je een taak. Die vouw je dubbel en aan de buitenkant zet je de tijd die je hebt toegewezen aan je taak. Gedurende de week pak je de briefjes eruit, doe je de taak en stop je hem als-ie klaar is, in de Master Jar! 

 

Dat is het basisprincipe, but there's more to it. Door deze simpliciteit kun je de methode aanpassen op jouw eigen leven, dat vind ik het fijnste! Ik heb bijvoorbeeld twee aparte potjes: eentje genaamd "time sensitive" voor studiedingen of echte deadlines voor mijn bedrijf; en "variable" die ik op iedere tijd kan doen, maar die ik wel deze week wil doen. 

 

 

Het stappenplan dat ik iedere week doorloop is:

 1. Brain dump
 2. Schat in hoeveel tijd het kost
 3. Bereken je 20% buffer 
 4. Plan tijd in voor jezelf
 5. Plan To Do Jar tijd in
 6. Schrap wat niet past
 7. Schrijf alles op blaadjes & stop het in het juiste potje
 8. Neem een momentje om alvast blij te zijn voor de dingen die je gedaan zult krijgen deze week! Bijvoorbeeld: "Als ik dit gedaan krijg deze week, dan zal ik een stap dichter bij de toekomst zijn waar ik echt naar uit kijk!"

 

In de live op Instagram vanavond zal ik je alles laten zien! 

 

Beperkende overtuigingen die ik nu minder ervaar

Mijn hardnekkigste beperkende overtuiging ging over de buffer. 

"Maar als ik het ook gewoon in kortere tijd kan doen, dan is dat toch beter?"

 

Alleen dat is niet waar de buffer voor is. De buffer is voor je menselijkheid. De buffer gun je jezelf, zodat je mens kunt blijven en je jezelf niet in een machine-robotvorm giet. Er is altijd wel iets wat je niet voorziet. Taken duren langer, je energie is opeens superlaag of er komt een taak bij. Aan het begin van de week kun je niet alles weten! Het gaf mij ook de gelegenheid om pauzes te nemen wanneer ik ze echt nodig had. En niet op de 5 minuten af te gaan zitten rekenen of ik mijn taken wel afkreeg die dag. 

 

Wat de buffer me geeft, is vertrouwen. Vertrouwen dat de taken die in de potjes zitten sowieso gaan lukken. Tijdens dat ik de taken doe, voel ik me dus ook een stuk kalmer. Ik voel niet meer dat gehaast van "Ja, maar ik moet dit wel echt af krijgen, want anders heb ik niet genoeg tijd voor de volgende taak en dan loop ik achter en moet ik straks nog harder werken" *hijghijg*. 

 

Ik ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden vanavond. Als je alvast vragen hebt, stuur me dan een DM! Dan beantwoord ik die in de live. Die kun je ook terugkijken, als je er om 19:30 niet bij kunt zijn. Ik heb er zin in!

 

Waar zal ik volgende week over schrijven? 

 • Hoe ik als introvert omga met feestjes
 • Waarom ik vind dat het internet een wereld op zich is, met plaatsen en continenten en supermarkten, en dat we het zo ook moeten behandelen
 • Wat ik wil doen als psychologe-to-be die nog niet haar master ga doen

 

Ik wens je een fijne week toe! Tot de volgende blog!

 

Liefs, Noa Joy

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.