Verschil Mentale Gezondheid en Persoonlijke Groei | Januari 2022 - Week 2

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 08:37

Hey lief mens!

 

Daar zit ik weer, op de maandagochtend, lekker achter mijn laptopje te typen. Ik geniet van dit soort momenten waarin ik lekker introvert plezier kan hebben. 

 

Vorige week vroeg ik je waarover je graag wilde dat ik deze week schreef. De meesten stemden voor het verschil tussen mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling, dus daar gaan we voor deze week!

 

Ik zal eerst even een persoonlijke update geven, want daar is deze blog voor :P. Met mij gaat het goed. Ik sta voor de laatste periode van dit blok, tot 30 januari. Daarna begin ik met mijn bachelorscriptie! Spannend, maar ook leuk. Het zal anders werken worden omdat ik zal gaan samenwerken en minder zelf hoef te lezen voor tentamens. Ik mag met mijn groepje uit een aantal vaste onderwerpen kiezen, dus ik ben benieuwd wat de universiteit te bieden heeft! Voor nu nog even een maandje verslagen afronden en één tentamen maken. Ik kan lekker rustig opstarten met mijn studie dit jaar, dat geeft me nog even de tijd om de Kerstdagen te verwerken! (Niet dat die heel naar waren, maar mijn zenuwstelsel heeft nogal de neiging om dingen lang vast te houden.)

 

Verder is er ook een wat verdrietiger bericht: mijn stiefopa is terminaal ziek en we zitten nu in het proces van zijn laatste tijd (dagen, heel misschien weken). Dit is een roerige periode, waarin we er voor hem en de mensen om hem heen willen zijn. Ikzelf ben er redelijk goed onder, alhoewel het nooit fijn is om iemand zo pijn te zien lijden. Ik houd jullie op de hoogte!

 

Even terug naar die persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid. Hier dacht ik dus veel over na in het doelen stellen voor 2022. Mijn hele leven heb ik geworsteld met mentale (on)gezondheid. In de psychologie noemen we het normaal en abnormaal, en ik zat er altijd een beetje tussen in. Ken je de normaalverdeling? Dat is een grafiek met de vorm van een berg. Normaal is het grootste deel van de berg en abnormaal zijn de twee kleeeine uiteinden aan de voeten van de berg. Dit zijn de mensen met ernstige psychische stoornissen. Die normaalverdeling zegt eigenlijk dat iedereen anders is. Ik dacht bij mezelf: dan ziet persoonlijke groei er ook anders uit op andere punten van die normaalverdeling.

Dit klinkt misschien allemaal een beetje vaag, dus laten we iemand met een angststoornis als voorbeeld nemen. Deze persoon is in een bepaalde mate "psychisch ongezond". Hierbij komt een bepaalde stress die mensen in de normale groep niet hebben. Ze zijn dus in eerste instantie bezig met die stress om te gaan. Dit noem ik "voor jezelf zorgen" en nog geen "persoonlijke groei". Dat komt pas als je voor jezelf gezorgd hebt. You can't pour from an empty cup

 

Daarin zag ik dus het verschil tussen mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Je bent je wel aan het ontwikkelen, maar je bent jezelf eerst tot een staat van comfort aan het brengen. Vanuit je comfortzone kun je gaan groeien. Als je nog niet eens in je comfortzone zit, lijkt het mij een stuk lastiger om te groeien in een richting die voor jou goed voelt! Dus voor mij komt eerst het proces van zelfzorg, dan mentale gezondheid en vanuit die gezondheid kun je gaan groeien. 

 

In mijn verhaal heb ik de afgelopen jaren hard gewerkt aan die zelfzorg: actief omstandigheden creëren waarbij ik me goed voel. Nu heb ik het idee dat ik een stuk mentaal gezonder ben dan hiervoor. Ik zit lekkerder in mijn vel en accepteer mezelf hoe ik ben. Als ik zou willen, kan ik gaan groeien. Vanuit een gevoel van veiligheid bij mezelf.

 

Ik hoop dat je wat hebt meegenomen van de persoonlijke blog van deze week. Ik vond het in ieder geval heel lief dat je hebt gelezen tot hier! You're appreciated <3

 

Voor volgende week heb ik ook nog wel wat ideeën staan. Ik heb ook nog een verrassing, maar die kan ik volgende week pas echt bevestigen. Daarom gooi ik er een aantal ideeën van vorige week in en wat nieuwe:

  • Ondernemerschap en hoogsensitiviteit
  • Hoe het lezen van non-fictie boeken voordelen en nadelen heeft voor je mentale gezondheid
  • Mijn ontdekkingsreis van HSP en HSS

 

Laat me weten waar je meer over wilt horen! Ik spreek je volgende week weer!

 

Liefs, Noa Joy


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Lorin
een jaar geleden

Wat een fijne blog! Ik herken het zeker.

Volgende week misschien die over de boeken? Ik ben weer begonnen met lezen. Heerlijk! Het liefst van die romantische comedies of fantasy. Maar ik voel me wel schuldig want moet ik op mijn 25e niet serieuze dingen lezen? Ben benieuwd wat je over 'serieuze' boeken schrijft! Misschien kunnen we eens samen wat schrijven of brainstormen. Ik blog ook (op insta kun je me vinden: @projectlorin)

Noa Joy
een jaar geleden

Leuk idee! Dat is ook een ding, hè? Dat je voelt dat je geen leuke fictie boeken mag lezen als je een bepaalde leeftijd bereikt. Had ik ook last van, maar uit verzet ben ik een boekenserie gaan lezen die naar mijn idee iedereen in de tweede van de middelbare school heeft gelezen :P (The Selection, ken je die?). Lijkt me leuk om een keer te contacten!

Myrthe
een jaar geleden

Heel herkenbaar! Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de boeken. Zelf lees ik nu Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Ik merk dat ik het fijn vind om zo'n boek te lezen om te leren, over hoe de mens geprogrammeerd is en hoe dat bij mij zit.

Liefs!

Noa Joy
een jaar geleden

Interessant! Die staat nog op mijn Nog-Te-Lezen lijst 😇 Ik heb ook zo veel geleerd uit boeken, dezelfde hoeveelheid of misschien nog wel meer dan uit mijn studie... (ik studeer psychologie). Alhoewel het wel fijn is om het onderzoeksveld te leren kennen hoe die nu is via wetenschappelijke artikelen, maar de non-fictie boeken geven een veel praktischere kijk op de onderwerpen waar je gelijk mee aan de slag kunt! Ook in je eigen leven inderdaad. Fijn dat het je zo veel brengt!