3 maanden zonder social media | Week 10 - Maart 2023

Gepubliceerd op 9 maart 2023 om 09:33

3 maanden zonder te delen op social media, hoe heb ik dat ervaren? Heb ik veel FOMO gevoeld, of juist helemaal niet? Kwam ik in slow living terecht?

Zeker meer van dat laatste. Ik liet mezelf doen wat ik wilde doen, maar dan in ieder geval zonder iets te moeten delen op social media.

Maar waarom nam ik eigenlijk een pauze van social media?

Ik voelde me constant overweldigd

In december gebeurden er een aantal dingen:

  • Ik was bezig met mijn laatste blok van 10 weken fulltime studeren
  • Die maand ervoor begon ik voor het eerst met ADHD-medicatie
  • En het was winter.

Dat laatste zegt al genoeg! Daarbij kwam het sluimerende effect van net nieuwe flashy labels op mijn voorhoofd hebben (de diagnoses ADHD, hoogbegaafdheid en een matige depressie), dus dat legde een goede basis voor stress. Ik was constant gespannen en ik wist dat ik rustig aan moest doen.

 

Mijn ADHD brein was nog meer aan het ping-pongen dan normaal, dus ik trok impulsief aan de bel en deelde dat ik in ieder geval voor december stopte met social media. In januari zou ik afstuderen van mijn bachelor, dus dan zou het rustiger worden.

Van het een kwam het ander: twee weken na mijn laatste tentamen kwam ik een hele interessante vacature van ongeveer 16-20 uur tegen. Voor mij was dat sollicitatieproces een hele wervelwind, want ik had me er helemaal ingestort. Ik ging aan op de uitdaging. En hoewel ik het heel erg had gehoopt maar niet had verwacht, kreeg ik de baan!

 

Terug naar mijn social media detox…

Deze winter, gebruikte ik social media op de manier waarop heel veel mensen het waarschijnlijk gebruiken: niet posten, maar wel scrollen. Volgens onderzoek is dit de manier waarop je het snelst in sociale vergelijking schiet, en de manier waarop social media de meeste kans heeft om een slecht gevoel bij je teweeg te brengen. Oftewel: de manier waarop je je het slechtst voelt over jezelf…

Maar omdat ik het een ander tintje gaf, bracht het me juist wel die vrijheid die ik wilde. Wanneer ik scrolde, bekeek ik de content alsof ik in mijn eigen bubbel zat (een beetje alsof ik naast de EAC van Finding Nemo ernaar keek, in plaats van dat ik erin zoefde). Mensen bereikten hun doelen, maakten gave content en deden coole dingen, maar ik niet.

Ik had kunnen balen dat ik niet diegene was die gave dingen aan het doen was. Maar omdat het een bewuste keuze was om social media (en “groei”) even op pauze te zetten, was ik vrij. Vrij om niemand te zijn, vrij om mezelf te zijn.

Waarom voelt social media als een highlight reel?

Er is een verschil tussen oefen- en prestatiecontext. Social media kan al snel voelen als een context waarin je moet presteren. Iedereen laat alleen hun highlight reel zien. Het gat van tijd zonder social media was voor mij weer oefentijd: ik was vrij om fouten te maken.

Eén manier waarop ik social media gezonder in wil zetten in mijn leven en mijn bedrijf, is om meer te oefenen. Om meer die speelruimte erin te brengen. Hoe echter en authentieker social media wordt, hoe gezonder het is (kan dat? 🤔 In ieder geval niet nóg schadelijker). Ik wil daaraan bijdragen door mezelf niet zo serieus te nemen op social media. Door niet ieder stukje content duizend keer te checken. Door gewoon te delen wat in me opkomt, met het oog op waarde leveren aan jullie lieve mensen. Om gewoon, simpelweg, mijn visie te delen op persoonlijke ontwikkeling, mentale gezondheid, creativiteit en productiviteit.

Dat bedoelde ik namelijk met “je eigenwaarde is de basis voor je groei” in mijn post op Instagram. Als je niet jezelf kunt dragen, of kunt vertrouwen op je eigen perspectief, als je teveel twijfelt aan jezelf, stop je met actie ondernemen. En dat stopt je groei. Je komt in een staat van verlamming terecht.

De enige manier waarop je die verlamming doorbreekt, is door actie. Zoals Mark Manson zegt: motivatie komt niet voor actie, actie brengt juist meer motivatie. Door de eerste stap te zetten, wordt de tweede stap makkelijker. Maar de tweede stap komt niet als je de eerste stap niet zet.

Daarom blijf ik stapjes zetten. Ookal zijn ze niet altijd perfect uitgedacht. Ik wil blijven lopen, en ik zie wel waar het me brengt.

Wat ga ik nu doen?

Voor nu is het plan om vooral veel waardevolle content te maken. Ik begon in 2018 met mijn blog vooral om te oefenen met allerlei verschillende vaardigheden, zodat ik in ieder geval wat kon en had aangevoeld wat ik leuk vond. Nu weet ik ongeveer wat mij beter ligt dan andere dingen, en kan ik kiezen wat ik wel wil en niet. Én daarbij kan ik me meer focussen op welke vorm nu echt goed waarde kan bieden. Daarom ga ik me focussen op de “kleinere” stapjes.

Ik heb nu nog niet per se de ambitie om een grote cursus te maken. Ik wil in mijn content meer focus op het taboe op mentale gezondheid doorbreken, meer tips over persoonlijke ontwikkeling, mentale gezondheid en creativiteit delen en meer mezelf zijn. En misschien maak ik tussendoor nog een ebook. Voor nu zal ik wat ik nu heb (de Schrijf Jezelf Gelukkig cursus en de coaching) optimaliseren en content blijven delen.

 

Eerst maar eens de uitdaging van mijn nieuwe baan aangaan, en daar neem ik je graag in mee! Ik zal met je delen hoe het met mijn productiviteit en mijn mentale gezondheid gaat en wat mij allemaal helpt om mezelf zo goed mogelijk te ondersteunen en dagelijkse momentjes van geluk te ervaren <3

 

Liefs, Noa


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.