Artikelen

Hier deel ik artikelen over psychologie, mentale gezondheid, persoonlijke groei, en meer! Als het gaat om life management ben ik over alles gepassioneerd. Ik houd ervan om te filosoferen op mijn visie op het leven en dat toe te passen in het dagelijks leven. De artikelen zijn onderbouwd of geïnspireerd vanuit mijn studie en wetenschappelijke artikelen

Social Media | Hoe je de greep van sociale media kan afweren & waarom dat zo moeilijk is

Vroegâh toen ik kleiner was dan ik nu al ben, kende ik geen Whatsapp. Er is een tijd geweest in mijn leven waarin ik rondliep met een witgoude openklapmobieltje met de ringtone Cascada en het spelletje Tetris. Vet cool, gast. Mijn leven begon net voordat kinderen niet meer van het bestaan van een mobielloze wereld af weten. In de eerste klas van de middelbare school moest ik voorzichtig omgaan met sms’jes versturen want anders was mijn beltegoed op. Ik weet nog dat ik dacht: “Later ga ik mijn beltegoed zó goed organiseren dat ik precies weet wat ik per maand gebruik!” (Yup, ik was toen al dorky.) Maar beltegoed bestaat al bijna niet meer, zo snel verandert de wereld.

Het bleef niet bij mobieltjes. Social media, zoals Hyves, kwam om de hoek kijken. Volgens de samenleving is het vanaf het eerste sociale media platform alleen maar downhill gegaan. Nu Instagram en Facebook met je data aan de haal gaan en het algoritme bepaalt wat voor content je ziet, lijkt het alsof de platformen onze levens bepalen. Social media is slecht, wordt gezegd.

Maar zoals altijd, denk ik er genuanceerder over.

 

Lees meer »

Boekreview | Ongetemd Leven van Glennon Doyle (spoiler: it's amazing!)

Heyy, leuk dat je naar dit plekje op het web bent gekomen om te lezen over een serieus geweldig boek: Ongetemd Leven.

 

Dit boek, UGH, heeft echt mijn brein, mijn zenuwstelsel en mijn ziel door elkaar gerammeld, want het was geweldig. Het breekt zo veel bestaande stereotypen en ideeën die we hebben over concepten in de samenleving; als je een klein beetje activistisch bent net als ik, gaat daar echt je vuur van aan!

 

Ongetemd Leven is geschreven door Glennon Doyle en Glennon is een persoon met een verhaal. Nou ja, zeg maar gerust verhalen. Wat ik weet over Glennon Doyle is dat ze op dit moment getrouwd is met Abby Wambach, een voetbalspeelster uit Amerika. Maar eerst was ze getrouwd met een man, Craig. Ze is al langer schrijfster, en in het proces van haar vorige boek (Love Warrior, volgens mij) ontmoette ze Abby. Raad eens waar dat boek over ging? Het redden van haar huwelijk met Craig. *mindblown*. Ze heeft 3 kinderen met Craig en ze hebben alles van alle kanten bekeken en bepraat. Haar huwelijk had namelijk redden nodig omdat Craig vreemd was gegaan. En dat kwam onder andere omdat hij gewoon niet gelukkig was in het huwelijk en eigenlijk niet klaar was om vader te worden. Dat brengt me naar nog een vroeger deel van Glennon’s leven. Ze was verslaafd vanaf haar 18e tot haar 25e. In dat deel van haar leven was ze met Craig, en ze stopte met drinken toen ze zwanger werd van haar eerste zoon. Oh ja, en vanaf toen ze 10 jaar oud was had ze Bulimia Nervosa.

 

Wát een levensverhaal. Ik kan dat echt als een spons in me opnemen. Ik word zo gevuld van de lessen en de hoop die dat me geeft, pfoe!

 

En dan nu het boek nog!

 

Lees meer »

mijn verhaal (augustus 2021)

Hi, lief mens! Bedankt dat je hebt gekozen om mijn verhaal te lezen. It means a lot.

 

Ik zal me even voorstellen.

 

Ik ben Noa Joy Zange en ik ben 21 jaar. In het dagelijks leven studeer ik Psychologie aan de Universiteit Utrecht, herstel ik van mijn burnout, en maak ik content op social media en op mijn website. Ik deel over waar ik doorheen ga, vaak in combinatie met interessante onderwerpen over mentale gezondheid, jongeren en de samenleving.

 

Lees meer »