Persoonlijke Groei | Hoe ik de Menstruatie en Maancycli Gebruik voor Groei

Gepubliceerd op 27 mei 2022 om 10:03

Hey lief mens!

 

Steek je hand op als je dit gevoel herkent:

 

Je voelt je al dagen loom, moe en geïrriteerd en als je menstruatie doorbreekt denk je: “Aaah, dáárom voelde ik me zo!!”

 

Ik zeker wel. In deze blog deel ik met je hoe ik omga met mijn cycli.

 

Menstruatie, de pil en de maan

Wist je dat de maan ook ongeveer een maand doet over één cyclus? Een paar weken geleden kwam ik langs het account van Dieke ter Weel en leerde ik eindelijk over de maan. Ik dacht altijd dat ik gewoon de cyclus van mijn menstruatie kon volgen, maar dat kan blijkbaar niet als je aan de pil zit. Ik slik sinds 2017 de pil, dus ik heb sinds 2017 geen ovulatie meer. Een cruciaal punt in je cyclus.

 

De menstruatiecycli

Ik zal je vertellen hoe ik de menstruatiecyclus zag voordat ik ontdekte dat het niet meer op mij van toepassing was.

 

Er zijn 4 fasen van de cyclus: winter, lente, zomer en herfst. De officiële namen zijn menstruatie (winter), folliculaire fase (lente), ovulatie (zomer) en luteale fase (herfst).

 

De menstruatie is wellicht bekend, maar de andere drie zal ik even uitleggen. Zelf merk ik de verschillen vooral in mijn energie. In de lente voel ik het allemaal weer een beetje opborrelen, ik voel meer creativiteit en meer energie. Er wordt gezegd dat je stemmingen het meest stabiel zijn in deze fase.

 

In de zomer ben ik het meest gefocust en krijg ik het meest gedaan. Sociale skills zijn nu het meest effectief. Mijn energie is hoog en ik heb een miljoen ideeën. Als ik ze niet snel uitvoer, dan vallen ze alleen helaas weg into the fall of the phases.

 

Herfst is het afnemen van energie en “leven” in je lijf. Je baarmoeder denkt: “Shit, weer geen baby” en bereidt zich voor op de menstruatie. Naar mijn idee is de herfst een wat kalmere tijd, waarin je ook gefocust bezig kunt zijn, maar zachter. Jezelf pushen in deze fase werkt heel tegenstrijdig. Het is de tijd voor opruimen en zelfzorg. 

Maancyclus

De maan wordt vaak vergeleken met de menstruatiecyclus. Wist je dat de maancyclus ongeveer 29,5 dagen duurt? Dat is ongeveer hetzelfde als de menstruatiecyclus, sowieso als je niet de pil slikt of een andere anticonceptie gebruikt.

 

Een goede app hiervoor is Moonhealth (niet gesponsord). Dit laat je iedere dag op die datum zien wat de stand van de maan is.

 

Omdat we als vrouwen sowieso cyclisch werken per maand, vind ik het fijn om dat patroon aan te houden. Je menstruatie- of de maancyclus kun je gebruiken om bijvoorbeeld projecten te starten en af te ronden. Ik merk zelf altijd dat ik veel beter werk in projecten dan in iedere dag dit of iedere week dat.

 

De maancyclus begint met de nieuwe maan. Dit wordt vergeleken met de menstruatie. Het eerste kwartier is de folliculaire fase, de volle maan is de ovulatie en het laatste kwartier is de luteale fase. Dit klinkt best logisch, want de nieuwe maan is donker, net als de winter; en de volle maan is wit en licht, als de zomer.

 

Gebruik een cyclus voor persoonlijke groei

Om mee te gaan met je energie, kun je kijken naar de aanbevelingen van de maan/menstruatiecyclus om te kijken waar je je op die dag het best op kunt richten. Lees vooral deze blog van de fivesixteenthsblog voor meer informatie.

 

  • De winter is een reflectieve tijd, maar geen doe-tijd. Zet intenties voor de aankomende cyclus.
  • De lente is voor actie ondernemen. Zet stappen naar je doelen.
  • De zomer is voor realisatie. Vier je successen
  • De herfst is voor vrijlaten. Laat los wat je niet diende in deze cyclus.

 

Ik vind dit heel tof om over na te denken en te gebruiken in mijn groei. Ik ben altijd in voor nieuwe dingen leren en implementeren, dus ik zal jullie laten weten hoe mij dit afgaat.

 

Maar waar ik ook benieuwd naar ben, is: werk jij al in een cyclus? Denk je dat het jou zou kunnen helpen?

 

Als je wilt brainstormen, mag je me altijd een berichtje sturen via de mail of via Instagram.

 

Ik wens je een fijne week toe!

 

Liefs, Noa Joy


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.