Boeken | Alle Non-Fictie Boeken die ik Gelezen Heb! Deel 2

Gepubliceerd op 14 april 2022 om 18:51

Hey hallo!

 

Hier is ie dan: deel 2 van alle non-fictie boeken die ik gelezen heb!

 

Dit keer gaan we de ⭐⭐⭐⭐, en ⭐⭐⭐⭐⭐-sterren boeken behandelen!

 

We beginnen met ⭐⭐⭐⭐-sterren.

 

4-Sterren boeken

Unfiltered – Lily Collins

Dit boek heb ik een hele tijd terug gelezen (lees: jaren). Het is een autobiografisch verhaal. Lily Collins is een actrice (Emily in Paris, Love Rosie en To The Bone). Ze is de dochter van componist Phill Collins, die onder andere voor de soundtrack van Tarzan heeft gecomponeerd. Love zijn muziek, maar zoals je je kunt indenken had hij het soms erg druk en daardoor weinig tijd voor zijn dochter. Ook heeft Lily een eetstoornis gekampt. Het was erg inspirerend om te lezen, het gaf me veel erkenning in mijn gedachtenpatronen. In eerste instantie stond dit boek in de 2-sterren categorie, maar ik pakte mezelf op een beperkende overtuiging. Ik zei: “Ik geef de voorkeur aan boeken die door onderzoekers geschreven worden.” But why? Ik vind het belangrijk dat iemand de stand van zaken kent op een gebied, en Lily kent dat heel erg goed. Ik vind het heel bijzonder dat zij haar verhaal zo heeft gedeeld met de wereld en ik ben dankbaar dat ik het heb mogen lezen.

De 5 Talen van de Liefde – Gary Chapman

Dit boek heeft mijn relatie goed gedaan. Ik vond het heel fijn om te lezen over hoe je soms miscommunicaties op kunt lossen door jouw en jouw partner’s “hiërarchie” van liefdestalen te kennen. Er zijn 5 liefdestalen: positieve woorden (words of affirmation), tijd en aandacht (quality time), cadeaus geven of krijgen (gift giving), dienstbaarheid/helpen (acts of service) en fysieke aanraking (physical touch). Gary legt uit: je geeft vaak de taal die je juist wilt ontvangen. Dat vond ik mooi aan dit boek. Ook vond ik het fijn dat hij de talen helemaal uitdiepte en nuanceerde, maar je kunt deze kennis ook toepassen zonder die details te weten. All-in-all, een goed boek!

Essentialism – Greg McKeown

Om eerlijk te zijn heb ik dit boek nog niet uitgelezen! Maar door alle YouTube video’s die ik erover gezien heb en het deel dat ik al wel gelezen heb, zet ik het toch op 4-sterren. De filosofie uit dit boek lijkt een beetje op minimalisme: breng alleen in je leven wat essentieel is. Toen ik stopte met dit boek lezen was dat omdat ik al heel “essentieel” leefde. Nog meer info daarover zou overbodig zijn. Maar een aanrader voor motivatie hoe je je mindset kan omdraaien van “meer/beter” naar “genoeg/voldoende”!

Ik Was een Advocaat. Nu Ben Ik Mezelf. – Judith Noordzij

Dit boek heb ik een hele tijd geleden gelezen. Ik zag het steeds liggen de boekenwinkel en ik dacht: dit moet ik echt lezen. Dit las ik in de periode waarin ik nog niet wist dat ik een burnout had maar waarin ik het wel had (gehad). Het boek beschreef precies wat ik had ervaren. Ik las het toen nog met een soort “overtuigende” vibe: “Ja maar, dit héb ik toch? Dit beschríjft mij toch precíes?” tegen iedereen die het wilde horen. En dat was ook zo. Kort daarna heb ik aanvaard dat ik hoogsensitief ben en lang daarna heb ik persoonlijk geaccepteerd dat ik toen een burnout had. Judith legt heel veel onderwerpen uit met real-life voorbeelden uit haar burnout-avontuur. Dit boek heeft vooral mijn zelfbeeld opgekrikt. Het heeft me meer doen geloven dat ik er mag zijn en dat ik waarschijnlijk, net als heel veel mensen, niet gemaakt ben voor de 9-5 jobs en school! Heel tof dus. Het heeft me meer mezelf gemaakt 😉.

Omarm je Emoties – Ronald J. Frederick

Dit boek ben ik gaan lezen op aanraden van Dorianne van @psycholoogtogo op Instagram. Het boek loopt de 6 basisemoties af: boosheid, verdriet, angst, blijdschap, schuld/schaamte en liefde. Vanuit de psychologie ben ik nog steeds een beetje sceptisch over deze precieze basisemoties, maar goed. Het gaf een goede indicatie! Hij zegt dat we onze gevoelens liefdevol moeten benaderen en legt ook uit hoe we dat kunnen doen. Dit is een heel goed boek over emotieregulatie.

The Courage To Be Disliked – Ichiro Kishimi & Fumitake Koga

Nog een boek over zelfbeeld. Dit boek is eigenlijk een gesprek tussen twee filosofen. De een is ouder dan de ander, en hij is eigenlijk een mentor voor de jongere leerling. De leerling wil graag weten waarom hij niet zo veel vrienden heeft. De oudere filosoof zegt dat het aan hem ligt. Dat het een doel voor hem heeft om niet zo veel vrienden te hebben. En dat dat hem dus een voordeel doet, en hij het daarom in stand houdt. De filosoof is verafschuwd door deze informatie. Hij komt 5 avonden terug (5 delen van het boek) om de oudere filosoof ongelijk te bewijzen, maar telkens wordt hij weer omver geslagen met gave inzichten. Heel interessant, het lijkt op een gesprek tussen mij en mijn inner critic. Misschien die van jou ook!

Leven Zonder Filter – Fleur van Groningen

Dit is ook een real-life boek over een bepaald onderwerp. Dit keer over hoogsensitiviteit. Fleur beschrijft haar levensloop en aspecten van haar huidige leven, en hoe zij het zo ingericht heeft dat zij er gelukkig van wordt. Ook koppelt ze hoogsensitiviteit aan verschillende gevoeligheden en intelligenties, zoals die van dr. Dabrowski en dr. Piechowski (hoogbegaafdheid). Ze is nu columniste en schrijft dus veel. Ze was ooit coach, maar haar behulpzame kwaliteit was vaak ook haar valkuil. Dat was bij de gave creativiteit minder aan de hand. Ze praat ook over spiritualiteit, vriendschappen en hoe zij het leven ervaarde als tiener. Een aanrader om meer te lezen over hoogsensitiviteit als je meer in de details en ervaringen wil duiken!

Foutenmakenmoed – Remko van der Drift

Op aanraden van mijn vriend las ik dit boek. Dit boek beats je perfectionisme. Het gaat over de angst om te falen, waarop Remko het bezwaar maakt dat falen nódig is om te groeien. Maar, je moet moed hebben om fouten te maken. Het is namelijk niet makkelijk om in deze samenleving licht te denken over fouten. Hij moedigt ook aan om elkaar “faalruimte” te geven. Je mag de ander ook wat meer ontschuldigen voor zijn/haar/hun fouten. Zo bouwen we samen mee aan een samenleving waar fouten maken okee is. Falen is juist een kans om te leren!

Choose Wonder over Worry – Amber Rae

Emotieregulatie boek numero zoveel. Amber Rae gaat met prachtige illustraties een heel aantal emoties en gevoelens af. Wat ik fijn vond aan dit boek (en mijn onderzoekshoofd minder fijn) is dat het minder hokjes heeft. Het gaat niet alleen om de “bewezen basisemoties”, het gaat ook om de metagevoelens ervan. De betekenis die je aan je emoties geeft, en wat dát stemmetje zegt. Ze bespreekt situaties uit haar eigen leven die schetsen wat ze bedoelt, en wat een andere manier is om naar zulke situaties te kijken. Ze beschrijft de boodschappen die al die emoties hebben. Want een emotie is een signaal. Het is niet goed of slecht, het geeft alleen maar informatie. Het punt is, is om het met een nieuwsgierigheid (wonder) te bekijken, in plaats van met zorgen.

You Are a Badass at Making Money – Jen Sincero

Dit boek heb ik in een maand uitgelezen. Ik was zo trots! Misschien is dat ook zo omdat ik het in een ebook app las en het ook in de trein en op de wc kon lezen. Ik vond dit boek 4 sterren waard, omdat het mindsets verkondigt die echt impactvol kunnen zijn. Ze normaliseert dingen (zoals geld vragen voor je diensten aan je vrienden) waar nu nog een taboe op ligt. Nog een take-away die ik hieruit opdeed: “Er valt altijd geld te verdienen.” Vaak zet je jezelf vast in het denken dat je blut bent. Misschien lijkt dat ook wel op wat The Courage To Be Disliked zegt: die overtuiging dient je, op een of andere manier. Dit boek helpt je die overtuiging om te draaien!

5-Sterren boeken

The Subtle Art of Not Giving a Fuck – Mark Manson

Ahhh… one of my favorites! Dit was een van de eerste boeken die ik aan het begin van mijn persoonlijke groei journey las. Dit is een no-bullshit, ik-vertel-je-gewoon-hoe-ik-denk-dat-het-zit boek. Ik vond het zo fijn dat er gewoon scheldwoorden in dit boek stonden die deze zware levenslessen soms even wat luchtiger maakten. Mark praat over 5 waarden die je helpen om minder om dingen te geven (een ware uitdaging voor een hsp’er!): neem verantwoordelijkheid (H5), bouw tolerantie voor onzekerheid op (H6), faal (H7), wijs af en wees okee met afgewezen worden (H8) en denk na over de dood (H9). Het lijkt op een heel doemdenkend boek, maar dat is omdat we niet gewend zijn aan limieten. In deze samenleving is het zo makkelijk om meer meer meer te willen, dat we niet altijd realiseren dat “genoeg” ook goed genoeg is. En dat is vaak minder dan meer (daarom lijkt het doemdenkend), maar daarin is de vrijheid te vinden. Want dan is het leven dat je ervaart genoeg <3.

How To Be Yourself – Ellen Hendriksen

Het eerste sociale angst boek waar ik over schrijf! Wauw, ik ben verrast dat er niet meer over dat onderwerp op mijn “gelezen-boeken”-lijst staan. Ellen heeft een Ph.D in klinische psychologie en heeft zelf ook sociale angst. Ze beschrijft hoe het op een spectrum bestaat en met verschillende varianten (introversie, verlegenheid, zelfbewustzijn en “capital S-social anxiety” (stoornis-level)). Het gaat vooral over aandacht en perspectief. Ze laat zien waar vaak “het probleem” ligt (niet bij jouw sociale skills of bij dat je er raar uitziet). Ook geeft ze hele praktische handvaten voor hoe jij weer een fijn sociaal netwerk kunt opbouwen dat bij je past. Heel fijn boek dit (met ook veel gedetailleerd beschreven bewezen onderzoek)!

Why Won’t You Apologize – Dr. Harriet Lerner & The Dance of Anger – Dr. Harriet Lerner

Deze twee boeken hebben mij superveel geleerd over boosheid. Als je traumawerk gaat doen, is er een grote kans dat je deze emotie tegenkomt. Er is een hoop oneerlijkheid in de wereld. Deze twee boeken geven je perspectief en leren je omgaan met je boosheid. Het geeft praktische handvaten en het maakt heel duidelijk wat nu precies het doel is. Vaak weten we niet zo waar de boosheid vandaan komt of wat we ermee willen (of kunnen). Harriet beschrijft in verschillende levensaspecten hoe je doelgericht kunt omgaan met boosheid, zodat jij de boosheid controleert, niet andersom. Weer een aanrader!

Patronen Doorbreken – Hannie van Genderen & Gitta Jacob

Dit boek las ik naar aanleiding van schematherapie. Het beschrijft heel goed de pionnen en schema’s die gebruikt worden in die therapie. Dit boek raad ik aan als je graag zelf meer informatie wilt over schematherapie als je zelf in therapie zit, of als introductie tot deze therapie. Zo kun je al zelf aan de slag.

Hoogsensitieve Personen – Elaine Aron

Het eerste boek dat ik las over hoogsensitiviteit. Dit is een heeeel uitvoerig boek. Het behandelt alles waar je maar over zou kunnen nadenken dat te maken zou kunnen hebben met hoogsensitiviteit. Het richt zich wat minder op spiritualiteit. Elaine geeft veel praktische tips. Wist je dat er al eerder in de tijd een “hoogsensitiviteitsgolf” is geweest? Ik las dit boek eens in de trein, en een vrouw zei tegen me: “Oh, ik wist niet dat daar nog steeds over gesproken werd. Ik dacht dat het een beetje uitgedoofd was, maar ik heb er ooit les over gegeven!” Dat vond ik erg bijzonder. Go read it als je veel wilt weten over hoogsensitiviteit. Tip: je mag van de hak op de tak gaan in dit boek (eerst H8 dan H3 lezen bijvoorbeeld). Zo blijft het leven!

The Gifts of Imperfection – Brené Brown

Brené Brooowwwnnn is een van mijn favoriete auteurs. Deze laatste drie boeken zijn interconnected en liggen echt heel dicht bij mijn hart. Wist je dat de auteurs ook vriendinnen zijn? Ze komen vaak bij elkaar op de podcast. Ook dit boek is redelijk autobiografisch. Brené vertelt over haar onderzoek naar schaamte, empathie en kwetsbaarheid naar aanleiding van haar leven. Ze heeft het opgedeeld in een paar guideposts. In iedere guidepost praat ze over een mindset die vervangen kan worden door iets anders. Hierdoor werd mijn mindset werk veel tastbaarder, omdat ik er meer woorden voor had. Dankjewel Brené! (Ik vind trouwens alle Brené Brown content leuk: haar podcast is ietwat lang, maar op Netflix staat een hele leuke talk van haar! En haar TEDtalk is ook heel tof.)

Big Magic – Elizabeth Gilbert

Favo-favo-favoriete boek #2 is Big Magic. Ik werd meteen verliefd op dit boek toen ik het begon te lezen. Hoe Liz schrijft… het lijkt wel een sprookje. Maar dan in het echte leven. Dat vind ik zo fijn aan haar: ze ziet de wereld door een lens van opportunity and wonder. Ze is ook realistisch, maar ze voegt er een vleugje verwondering aan toe. In dit boek schrijft ze over creativiteit en hoe iedereen het leven kan verrijken daardoor. Hoe leef je een creatief leven? Het antwoord daarop is dit boek. Als je een Disney-achtig non-fictie boek zoekt, this is the one!

Ongetemd Leven – Glennon Doyle

And last but not least…. Ongetemd leven. Ah, nog zo’n parel! Ten eerste vind ik het leven van Glennon Doyle heel fascinerend. Als psychologie-studente die geïnteresseerd is hoe mentale gezondheid verloopt over iemand’s leven, ben ik heel nieuwsgierig naar haar leven. Ik zal de boek review van dit boek even linken, want ik kan hier nog uren over doorschrijven maar deze blog is al heel lang. In het kort: I love this book <3

 

Dus hier sluit ik het bij af!

 

 

Bedankt voor het lezen en ik hoop dat je wat boekinzichten eruit hebt gehaald!

 

Laat me weten als je eentje gelezen hebt en wat je ervan vond.

 

Tot in de volgende blog!

 

Liefs, Noa Joy


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.