Boeken | Alle Non-Fictie Boeken die ik Gelezen Heb! Deel 1

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 15:07

Hey lief mens!

 

In deze blog heb ik een lijst van aaaaaalle non-fictie boeken die ik heb gelezen sinds ik begon aan mijn persoonlijke groei reis in 2016.

 

Gebruik deze lijst om af te tasten of het ook iets voor jou is!

 

Ik heb de lijst ingedeeld in categorieën (als de type-A person die ik ben): van 5 sterren tot 1 ster. We beginnen met de 1 ster!

 

Dit is deel 1, deel 2 staat op de planning! In dit deel schrijf ik over de boeken in de 1, 2 en 3-sterren categorieën.


1-Ster Boeken

In deze categorie heb ik maar één boek. Ik zie hem de laatste tijd weer meer voorbij komen, maar dit is een van de eerste boeken die ik heb gelezen aan het begin van mijn persoonlijke groei journey. 

 

Het is: *tromgeroffel*

 

Miracle Morning van Hal Elrod

Dit boek… Ik vond het principe heel mooi, maar de manier waarop het geschreven was niet. Ik vond dat hij nogal veel opschepte over zichzelf, hihi. Dat vond ik niet zo fijn lezen. Ik heb er veel stukken van overgeslagen. De S.A.V.E.R.S. vond ik wel waardevol, voor een tijd. Het was niet hoe ik natuurlijk gezien mijn ochtend zou indelen. Ik geloof meer in kleine aanpassingen aan je normale gedrag die veranderingen teweeg kunnen brengen, dan een hele andere routine in je leven brengen. Dat vergt veel wilskracht, en dat vind ik niet nodig. De tips in dit boek hebben me in het begin wel geholpen om vroeger op te staan. Maar die tips kun je ook online vinden (water drinken, gelijk licht aan doen, etc.) 😇


2-Sterren Boeken

In De Stilte Ligt Het Antwoord van Ryan Holiday

Ik vond dit in eerste instantie een fijn boek. Ik had het in hardcover gekocht, het zijn fijne bladzijden en het boek vertelt over mooie principes en bijzondere mensen van vroeger. Hij deelt het op in 3 delen: de geest, de ziel en het lichaam. In ieder stukje legt hij bekende tips en kennis uit aan de hand van verhalen over het stoïcisme. Erg mooi, maar aan het eind van het boek had ik wel een beetje zo’n gevoel van: “Nu weet ik het wel.” Ik denk dat ik boeken of lees voor inspiratie of nieuwe kennis, en deze verhalen spraken mij helaas niet zo aan.

Omdenken in Communicatie & Omdenken van Berthold Gunster

Deze twee boekjes liggen bij ons op het toilet! Ze zijn dus fijn om snel even te lezen. Ik heb ze wel een beetje mindless gelezen. Ik weet nog wel dat ik vaak ja-knikkend de bladzijde omsloeg. Ook zitten er leuke raadsels in. Verder ben ik benieuwd naar een wat langer boek van Omdenken, daar ben ik nog niet aan toe gekomen! 2-sterren, omdat ik er erg snel doorheen was (duh) en ik niet veel nieuwe dingen las.

Versterk Je Uitstraling & Hoogsensitiviteit als Kracht van Carolina Bont

Deze twee boeken vond ik lastig om twee sterren te geven, omdat ik er hoge verwachtingen van had. Deze twee boeken zijn redelijk spirituele boeken over hoogsensitiviteit. Misschien is het omdat ik die deur nog niet open heb gezet voor mezelf, maar het kwam voor mij niet zo binnen. Ik kon voelen wat ze bedoelde, en weefde dat wel door mijn dag heen, maar het had minder impact dan ik verwacht had. Als je op gevoel en energetisch aan de slag wilt gaan met je hoogsensitiviteit en je bent daar receptief voor, dan zou ik deze boeken zeker wel aanraden!


3-Sterren Boeken

De laatste categorie voor deze blog trappen we af met…

 

The Artist’s Way van Julia Cameron

Dit boek begeleid je door een 12-weken programma waarbij je je creativiteit ontketent. Ik ben echt ge-influenced met dit boek, want op social media waren mensen er heel erg enthousiast over. Hoe verder ik in het programma kwam, hoe sceptischer ik werd. Ze zegt bijvoorbeeld dat je iedere dag moet journalen. Een gewoonte iedere dag moeten doen, daar krijg ik de kriebels van. De stress van zo’n “moetje” heb ik niet nodig in mijn leven. Mij niet bellen. Ik denk wel dat journalen (je gedachten opschrijven) heel effectief kan zijn. Heel erg. Maar niet iedere dag. Dat hoeft niet. (Volgens mij ben ik heel erg aan het afkraken, maar bear with me, volgende blog wordt een stuk enthousiaster!)

Everything is Fucked van Mark Manson

Ik heb heel lang uitgekeken naar dit boek. Na The Subtle Art of Not Giving a F*ck had ik heeeele hoge verwachtingen. En die kwamen deels uit. Hij schrijft over religie en het lot van de wereld. Het eerste deel van het boek zat ik “ah yesss”, het tweede deel was meer: *trekt een verontrustend gezicht*. Dit boek was écht een trapje omhoog qua filosofische complexiteit. En je moet een hoge tolerantie hebben voor doemscenario’s. Dat zeg ik er alvast bij als je dit boek wilt lezen. Ga iets leuks doen nadat je een stuk hebt gelezen, is mijn tip. Als je filosofisch uitgedaagd wilt worden, dán is het een topboek. Daarom had ik hem ook gelezen, naast dat ik fan was van de schrijver om TSAONGAF. Door naar het volgende boek.

The Things You Can See Only When You Slow Down van Haemin Sumin

Dit boek vind ik een beetje op een bijbeltje lijken. Ik zie het als een boek waar je vaak naar terug komt, omdat het zo packed is met goede nuggets of wisdom. De valkuil daarvan is dat ik hem constant vergeet. Hij ligt heel mooi te zijn in mijn boekenkast, maar hij komt er niet vaak uit. Misschien wil ik het incorporeren in mijn ochtendroutine, maar daarvoor moet ik eerst geacclimatiseerd zijn in mijn huis en mijn studie afronden (lekker dramatisch weer want ik weet dat ik volgende week weer mezelf ga vertellen dat ik echt op dat moment een ochtendroutine nodig heb).

It’s a Good Time To Be A Girl van Helena Morrissey

Oehh, love and disappointed relationship with this one. Ik spreek uit eigen ervaring, het boek kan voor een ander echt top zijn. In dit boek schrijft ze over hoe de stand van zaken ervoor staat met het feminisme, en dat het eigenlijk een supermooie tijd is om een vrouw te zijn. We zijn al zo ver gekomen in de afgelopen 50 jaar, wie weet wat er nog meer aan zit te komen? Het teleurstellende eraan was dat de illustrerende verhalen mij niet zo pakten. Ze deden het gewoon niet voor mij. Hierdoor vond ik het moeilijk om doorheen te komen. Maar ik werd wel iedere keer enthousiast als er eentje bij zat die ik volledig begreep en linken kon leggen met andere gebeurtenissen in het heden en verleden. You decide if this is one you want to read.

The War of Art van Steven Pressfield

Deze vond ik fijn ingericht, maar kort. Ik vind het een beetje in het straatje van Big Magic vallen, maar dan pragmatischer. Dat vond ik jammer. Ik ben echt een wandelende tegenstijdigheid: aan de ene kant houd ik van duidelijke feiten, aan de andere kant van inspirerende dromen. Ik vond dat dit boek goed de nuance van creativiteit uitlegde. Hoe creativiteit werkt en hoe je het kunt ondersteunen. Hij schrijft ook over de vijanden van creativiteit, zoals weerstand. Hij legt uit hoe je weerstand kunt afweren en weer bij je creatieve kracht kunt komen.

The Bullet Journal Method van Ryan Carroll

Ahh, my long lost love… *pinkt traantje weg*. Laatst heb ik gedag gezegd tegen mijn laatste Bullet Journal. Ik heb sinds maart 2016 een BuJo bijgehouden, religiously. Maar mijn laatste boekje had ik al zo lang niet gebruikt, dat het geen zin meer had om het aan te houden. Ik heb hem afgesloten en bij de anderen gezet. Nu heb ik een heel mooi rijtje met boekjes. Het boek heeft me geholpen om het meer down-to-earth aan te pakken. Ik maakte er altijd supermooie en uitgebreide spreads van, maar daardoor miste ik het punt. Alhoewel ik nu ook denk dat het een beetje het levensvuurtje van mijn BuJo heeft uitgeblazen. De creativiteit was soms juist wat het leuk maakte voor me. Ik kon plannen (productief zijn) en creatief zijn tegelijk. Het boek legt goed uit hoe het systeem werkt, maar ik denk toch dat een intuïtieve planmethode beter werkt voor iemand persoonlijk. Neem van dit boek wat je dient, en laat de rest liggen.

Understanding Motivation and Emotion van Johnmarshall Reeve

Dit is een studieboek. Nu denk je misschien “Waarom zet je hier een studieboek bij?” Omdat ik toch studieboeken ook zie als hele uitgebreide non-fictieboeken en ik deze best toegankelijk vond. In dit boek lees je over de psychologische behoeften van de mens en over wat de mens motiveert om te bewegen. Er staat veel belangrijke informatie in die ik iedere dag gebruik. Een nadeel. Het eerste wat ik dacht toen ik het boek opende was: “Een boek over motivatie, en er staan geen pláátjes in?!” Dat was even jammer. Maar mijn markeerstiften losten dat snel op!

The Happiness Project van Gretchen Rubin

Dit boekje is mijn inspiratieboekje. Het is een klein boekje en leuk om langzaam te lezen. Ze heeft voor zichzelf een jaarproject opgezet om gelukkiger te worden. Iedere maand heeft een thema en houdt ze 4-6 principes aan om zichzelf aan te herinneren. Die principes staan als lijstje aan het begin van ieder hoofdstuk, en in het hoofdstuk zelf vertelt ze er verhaaltjes over. In het begin heb ik dit boek niet helemaal gelezen, alleen de rijtje met principes erbij gepakt om zelf een project op te starten. Dit heb ik niet helemaal doorgezet, helaas. Nu pak ik hem er nog eens bij voor inspiratie. Ik lees een verhaal of pak de lijst op het eind erbij met regels voor haar jaarproject. Ik raad hem wel aan, maar ben niet laaiend enthousiast.

 

Deel 2 kun je hier vinden! Dit zijn de 4 en 5 sterren boeken, dus wees in voor veel enthousiasme en blijheid!

 

Als je over een boek wilt praten of een vraag wilt stellen, stuur mij dan een DM op Instagram of stuur me een mail!

 

Wat is jouw minst favoriete non-fictie boek dat je hebt gelezen?

 

Ik wens je een fijne week toe!

 

Liefs, Noa Joy


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.