Persoonlijke Groei | Hoe je je identiteit vormt met doelen

Gepubliceerd op 6 januari 2022 om 09:44

Hey lief mens!

 

Welkom bij een nieuwe blog over psychologie en mentale gezondheid! Dit keer over doelen stellen en identiteit, want de psychologie zegt daar nogal wat over. Doelen stellen heeft namelijk veel te maken met je identiteit.

 

Als je mij nog niet kent: Hi, ik ben Noa Joy! Ik ben een 21-jarige psychologiestudente die graag nadenkt over het leven. Dit keer dus over doelen stellen!

 

Ik houd heel erg van doelen stellen. Ik houd van iets najagen. Maar soms weet ik ook dat ik wat meer mag ontspannen en loslaten. Om die balans op te maken voor mezelf, denk ik dus graag na over talloze waarom-vragen. Waarom stellen we eigenlijk doelen? Wat zijn doelen?

 

Wat zijn doelen?

Eigenlijk ben je je hele leven bezig met doelen. Je bent altijd iets aan het najagen. Je bent altijd in beweging. Maar doelen zien er dan natuurlijk niet altijd hetzelfde uit. Ik zie het als twee varianten: de minnetjes wegwerken/verwerken en de plusjes toevoegen. Beide beïnvloeden je identiteit.

 

Als je bijvoorbeeld in een burnout terecht komt, ga je vooral bezig met de minnetjes verwerken. Je gaat kijken naar jezelf en je leven en je vraagt je af hoe het is gekomen dat je nu een burnout hebt. Daarna ga je daarmee aan de slag. Maar als je bijvoorbeeld net getrouwd bent of je hebt net je studie afgerond, dan ligt er een wereld van mogelijkheden voor je open. Hoe ga jij jouw werkleven inrichten? Hoe wil je dat jouw relatie eruit ziet? Dat zie ik meer als plusjes toevoegen. Dit maakt jouw leven en jouw identiteit uniek.

 

Wat bedoel ik dan met identiteit? Je identiteit staat toch vast?

 

Dit is niet helemaal waar. Ik ben ervan overtuigd dat je identiteit in ieder geval iedere levensfase verandert. Een deel van je identiteit moet consistent zijn, anders zou je gek worden van alle mogelijkheden, maar je hebt ook een groot deel aan vrijheid. Vooral in deze tijd. Je kunt letterlijk doen en laten wat je wilt. Dit heeft voordelen en nadelen. Het kan je overweldigen of je kunt lachen van blijdschap om alles wat er mogelijk is.

 

Waarom stellen we doelen?

Omdat je identiteit niet vaststaat, kun je een aantal keuzes gaan maken. Hier komen de bewuste doelen aan te pas.

 

Wanneer je doelen stelt, vraag je jezelf altijd af: “Wat wil ik? Waar heb ik behoefte aan? Waar verlang ik naar?” Al deze vragen komen voort uit een soort “sense of self”, jouw eigen idee van wie je bent, jouw identiteit.

 

Een vastgestelde identiteit hebben is dus blijkbaar niet genoeg. Dit komt misschien voort uit een soort evolutionair overlevingsmechanisme. Als we stilstaan, leren we geen nieuwe dingen, en als we geen nieuwe dingen leren, hebben we niet de vaardigheden en hulpbronnen om te overleven en te reproduceren. Als mens zijn we altijd gedreven om te groeien. Maar hoe je groeit, is aan jou. Jij mag kiezen welke richting je op groeit. In welke situatie dan ook.

 

Om nog even terug te komen op de minnetjes verwerken: in de psychologie bestaat er zoiets als “turning points”. Een turning point is bijvoorbeeld je baan verliezen, het overlijden van een dierbare, of het afronden van je studie. Je wordt in een compleet nieuwe omgeving gegooid en je moet er maar mee leren omgaan. Hierin willen we als mens het liefst weer op ons gemak voelen en goed om kunnen gaan met de situatie. We willen ons het liefst weer goed voelen.

 

Voor mij zijn dus redenen om doelen te stellen:

  1. Me weer comfortabel voelen met mezelf na een tegenslag, of …
  2. Mijn leven uniek maken zodat ik er met mijn identiteit het meest van kan genieten

 

Uiteindelijk zeggen deze twee dingen hetzelfde: om mijn beste zelf te zijn.

 

Maar dat kan voortkomen uit een gevoel van tekort of uit een gevoel van overvloed.

 

Dit jaar heb ik doelen gesteld vanuit overvloed. Ik voel me eindelijk op mijn gemak bij mezelf en ben er klaar voor om mijn leven écht mijn leven te maken. Zonder te veel na te denken wat anderen er van denken. In de afgelopen jaren heb ik doelen gesteld vanuit een gevoel van tekort. Ik voelde me niet lekker in mijn vel en dat kwam door een aantal redenen die ik in therapie heb verwerkt. Ik ben nog elke dag bezig om die dingen te verwerken, maar ze liggen minder op de voorgrond. Ik ben ready om echt te gaan leven!

 

Vanuit welke variant heb jij doelen gesteld dit jaar? Hoe denk jij over doelen?

 

Laat een reactie onder deze post achter of stuur mij een DM op Instagram om verder te praten over deze onderwerpen!

 

Liefs, Noa Joy


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.