Motivatie & Emotie | Waarom doen we wat we doen? - Study Recap

Gepubliceerd op 12 oktober 2021 om 10:09

Hey lief mens!

 

Afgelopen weken heb ik geleerd over motivatie en emotie in mijn studie, vét interessant! Ik ben hier eigenlijk al heel lang geïnteresseerd in, of in ieder geval: dat blijkt! Zo veel dingen hebben te maken met motivatie. Alle acties die je doet, ál het gedrag dat je vertoont (dus eigenlijk alle fysieke manifestaties in jouw leven)!

 

Neem bijvoorbeeld doelen stellen. Dit was een inzicht wat echt als een verrassing kwam. Doelen zijn (tegen mijn verwachting in) een vorm van extrinsieke motivatie! Je hebt amotivatie, extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. Maar in extrinsieke motivatie zitten nog een aantal varianten, van minst autonoom naar meest autonoom. Doelen zijn “geïdentificeerde” regulatie, wat betekent dat je de overtuigingen voor waar aanneemt, maar ze niet internaliseert en daarna integreert. Als ze geïntegreerd zijn, dán pas ben je intrinsiek gemotiveerd. Intrinsieke motivatie is dus eigenlijk alles waar je spontaan interesse voor voelt.

 

Psychologische behoeften

Mensen zeggen dat je gemotiveerd bent vanuit een tekort: je gaat bijvoorbeeld pas drinken als je dorst hebt. Maar eigenlijk is dit een heel kortzichtige blik van naar de mens kijken! Je gaat bijvoorbeeld ook drinken als je zin hebt in de smaak van limonade, of omdat je op het terras zit met een vriendin.

 

Wat ik ook erg interessant vond waren de psychologische behoeften die besproken werden in mijn studieboek: de behoefte aan autonomie, competentie en verbinding. Je wilt dingen zelf doen, je wilt dingen kunnen en je wilt dingen samen met anderen doen. Deze behoeften liggen aan de basis van heeel veel van onze acties. En als deze behoeften niet bevredigd worden in onze kindertijd, komen er vaak mentale problemen van.

 

// Okee, even wat voorkennis: het woord “correlatie” houdt in dat twee fenomenen tegelijk gebeuren, maar niet per se dóór elkaar. Een oorzaak-gevolg relatie is namelijk moeilijk vast te stellen met onderzoek, dus doen ze het maar zo. //

 

Self-efficacy

Self-efficacy is letterlijk vertaald “zelfeffectiviteit” of “zelfovertuiging”. Dit vind ik een heeeel interessant concept, want het is gecorreleerd met veel factoren die te maken hebben met geluk. Een hoog level van self-efficacy hebben betekent eigenlijk dat je gelooft in jezelf. Je gelooft dat je dingen kunt, dat dingen zullen lukken, en dat jouw acties het gewenste effect zullen hebben. Dit heeft dus ook heel veel met motivatie te maken, want waarom zou je dingen doen als je toch niet gelooft dat ze je lukken?

 

Ik ben erg geïnteresseerd in hoe je dit in jezelf kunt verhogen. Het gaat om optimistisch zijn, helpende gedachten denken, focussen op de dingen die jij zelf kunt controleren. En waarom ik dit zo belangrijk vind is het ultieme doemscenario van mentaal ziek zijn: suïcide. Daar is het namelijk negatief mee gecorreleerd (oftewel: als self-efficacy naar beneden gaat, gaat de kans op suïcide omhoog). Ik weet hier nog te weinig van om duidelijke uitspraken over te doen, maar wilde het niet niet benoemen.

 

De relatie met competent functioneren was eigenlijk wel grappig: die gaat namelijk twee kanten op. Hoge self-efficacy resulteert in competent functioneren, maar competent functioneren resulteert ook in hogere self-efficacy. Daarom voel je je soms fijn na dingen doen waar je eigenlijk geen zin in had, want er is weer iets gelukt, wat weer reden is om te geloven in jezelf!

 

Emoties & zelfregulatie

We hebben op de studie ook geleerd over hoe emoties motivatie beïnvloeden, en over emoties in het algemeen. Wist je dat er een verschil is tussen emoties en stemming? Waarschijnlijk wel, maar ik leg het nog een keertje uit. Emoties zijn kortere ervaringen in reactie op een levensevent (kan van alles zijn, gedachten, in je werk of op school, met anderen, etc), en stemming (officieel “affect”) is een wat langer durende, onduidelijk gevoel. Ook positief affect is positief gecorreleerd met geluk.

 

En nog iets interessants: emotieregulatie. Emotieregulatie blijkt een trans-diagnostische factor te zijn in het ontstaan en onderhouden van mentale stoornissen. Trans-diagnostisch houdt in dat het in meerdere stoornissen voorkomt. Als je mij al iets langer volgt, weet je dat ik zelfregulatie de key vind in voor je mentale gezondheid zorgen. Het signaleert het verschil tussen psychologie en mentale gezondheid voor mij. Emotieregulatie is daar dus onderdeel van. Je kunt goed je leven organiseren, maar als je stress en negatieve emoties onderdrukt en niet verwerkt, loop je alsnog vast (spreek ik uit ervaring, hahah). Daarom ben ik nu ook veel bezig met emoties verwerken en op een gezonde manier ruimte geven, in verband met vroegere ervaringen. Wat nog niet eens zo makkelijk is, hahaha. Maar wel belangrijk en uiteindelijk loont de moeite.

 

Kende jij de concepten uit dit artikel? Laat het me weten in een reactie hieronder of onder de bijbehorende Instagram post!

 

In ieder geval, dankjewel voor het lezen van mijn studie-recap, ik hoop dat je een onderwerp in het rijtje interessant vond!

 

Dikke knuffel van Noa Joy


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.