Hey, lief mens!
Omdat mijn suggesties voor blogs een aantal weken geleden op Instagram lieten weten dat de community graag iets over studeren en zelfzorg wilde: here it is!
En true so! Zelfzorg is heeel belangrijk, tijdens studeren vooral.
Wat doe je eigenlijk tijdens studeren? Je consumeert duizenden stukjes informatie zodat je die later kunt toepassen in je werk. Je wordt werkelijk volgepropt met hamburgers en chicken nuggets aan informatie en je brein is daar zó druk mee om het allemaal te verwerken en op te slaan op een logische plek, we verdienen wel een beetje zelfzorg!

Maar daarnaast nog een belangrijk punt: je hoeft zelfzorg niet te verdienen.
Rust is een natuurlijke, biologische en essentiële behoefte voor de mens om goed te kunnen functioneren. En als we goed kunnen functioneren, kunnen we ook goed genieten van het leven. Dus uitrusten is de sleutel voor zelfzorg tijdens je studie.
Er zijn een aantal vormen van zelfzorg die natuurlijk komen, zoals sociale ontspanning en entertainment. We gaan sneller met vrienden op pad of een Netflix serie kijken, dan dat we yoga gaan doen of journalen. Leuke prikkels ontvangen is makkelijker dan geen prikkels ontvangen om ruimte te maken voor verwerking. Vandaag wil ik twee soorten tips geven, voor allebei de categorieën een aantal.
Neem je rust
Ten eerste: maak ruimte voor verwerking. Nogmaals: het is zo belangrijk dat je de prikkels die je binnenkrijgt verwerkt. Het geeft rust in je hoofd, wat weer zorgt voor betere focus en een ontspannen gevoel in je lijf. Dus ga bijvoorbeeld in de trein even niks doen. Of ga wandelen in het bos zonder muziek op.
Stel je grenzen
Nog een belangrijk punt om je sanity te behouden: stel grenzen. Op sociaal gebied, op werk/studiegebied, op technologisch gebied. Probeer een goede balans te vinden in hoe streng en gecompliceerd je deze grenzen maakt. Stel er niet te veel en maak er geen volledig systeem van. Trust me, ik ben er geweest en dat helpt niet. Maak het simpel genoeg om goed te onthouden, maar complex genoeg om rekening te houden met je altijd-veranderende zelf. Dit kun je zelf heel goed aanvoelen. Ik vond dit in het begin ook lastig, but you can do it. En als je hierover wilt sparren, op principe-level of juist heel praktisch, kijk dan even op deze pagina.
Een manier om grenzen te stellen wat betreft je studie is om een begin- en een eindtijd te bepalen voor wanneer je start en stopt met studeren. Ik weet bijvoorbeeld dat ik te onrustig ben om te slapen als ik na 20:30 studeer. Dus ik doe dat automatisch niet meer. Maar als je zelf merkt dat je sneller toegeeft aan de druk om te studeren maar je ook erg stressgevoelig bent, stel voor jezelf dan harde grenzen voor wanneer je stopt met studeren.
Clear your mind
Een verbetering voor je focus is ook een mind met niet al te veel gedachten. Als je hoofd overstroomt met gedachten over van alles en nog wat: maak een brain dump. I live and die by brain dumps. Ze geven me zo veel overzicht als ik alles maar aan het analyseren en herkauwen ben. Ik schrijf alle taken op die in mijn hoofd omgaan, maar ook alle gedachten over bepaalde dingen of situaties. Alles wat je stress (of any other negatieve emotie) geeft, schrijf het op. Get it out of your head. (Een video die me hierbij helpt is de brain dump audio guide van muchelleb op YouTube.)
Soms helpt het mij ook om een eindtijd te stellen aan mijn piekermomenten. Vooral als ik achteraf zie dat ik alles alleen maar aan het heranalyseren was, weet ik dat een eindtijd goed voor me was. Dus, als je overweldigd ben over al je taken voor de aankomende twee weken, geef jezelf 2 uur om alles op te schrijven en in te plannen, en ga dan je taken doen. Gewoon gaan doen en vertrouwen dat het goed komt. Want dat komt het.
Praat met iemand
Een andere manier om je gedachten op orde te krijgen is door met/bij iemand anders te praten over wat er in je hoofd zit. Doordat je die ander als klankbord gebruikt (met toestemming) hoor je soms hoe absurd je eigen gedachten zijn. Het eruit krijgen geeft een stukje gezond realisme wat maakt dat je het vertrouwen in jezelf weer terug krijgt.

Heb plezier
Nu komen we bij het ontspanningsgedeelte van de blog. Dit zijn tips om je leven te vullen met leuke prikkels. Studeren is leuk, maar soms kan het ook best saai worden. Bedenk waar je plezier uit haalt en ga dat doen: sociaal gezien met mensen, door een leuke film te kijken of door te muziek te maken met een aantal medestudenten, whatever fills your cup. Een goede journal activiteit om hierbij te doen is om een lijst te maken van lokale belevenissen: kleine dingetjes die je altijd al hebt willen doen. Bijvoorbeeld die veel te grote koffie halen bij dat koffietentje die je maanden geleden al wilde halen, naar die grote boekenwinkel gaan of foto’s maken in het park met een vriendin.
Vind gezonde afleiding
Wanneer je gestresst bent maar er niet per se iets aan kunt doen op dat moment, is het goed om jezelf af te leiden van de stress. Je brein is evolutionair gefocust op dingen die het leuk vindt, dus als jij je favoriete Netflix show aanzet, reken er maar op dat je brein dan denkt “yayy, fun!” en de stress langzaam wegebt. Vooral als je er bewust voor gekozen hebt. En een eindtijd erop hebt gezet waardoor je brein erop vertrouwt dat het daarna weer mag stressen. Ik raak bijvoorbeeld ook onwijs in de goede mood van een inspirerende podcast. Als je die aanzet, die dingen zijn gemaakt om je te inspireren, dus neem je voordeel uit de marketing die ze gedaan hebben! De basis voor deze tip is vertrouwen dat het allemaal goed komt.
Geef jezelf sociale prikkels om te presteren
En als laatst een tip om tijdens het studeren goed voor jezelf te zorgen, is door met anderen te gaan studeren. Ja, ook als je introvert bent. Ik hoor je bezwaren: “Maar dan ben ik niet productief genoeg en krijg ik het niet op tijd af” of “Ik kan me niet concentreren met anderen erbij”. Tijdens de lockdown had ik iedere 5 weken een nieuwe groep mensen (virtueel) om me heen. Geen consistentie en geen manier om connectie op te bouwen. Toen heb ik een groepje om mee te sparren gemist. Ik ben zelf een onwijze einzelgänger, ik doe het liefst alles alleen. En als ik te lang met mensen omringd ben, word ik chagrijnig. Doe het dus ook niet lang, als je introvert bent, en verwacht niet al te veel productiviteit.
Maar reken er maar op dat je studie meer gaat bloeien. Dat het meer leven krijgt. En daarbij, misschien bouw je wel een netwerk op waar je later in je werk weer profijt van hebt! Dus wees niet bang en stuur een appje naar iemand die ook wel wat sociale connectie kan gebruiken. Bestel een kop koffie of thee, en ga beide in focus mode. Zo ben je samen en heb je een gevoel van verbinding, terwijl je op hetzelfde moment bezig bent met iets wat je interessant vindt. En na tijd kun je gezellig na kletsen, waardoor je ook weer de stof verwerkt die je zojuist hebt geleerd.
Wat is jouw favoriete studie-zelfzorg-tip?
Laat het me weten in een comment op Instagram of hieronder in de reacties. Voor dat laatste moet je even een account aanmaken, maar dan kun je ook op al mijn blogs reageren! Zo neem je deel aan de community hier in mijn kleine hoekje op het internet.
Ik hoop dat dit waardevol voor je was! Dikke knuffel van Noa Joy
Reactie plaatsen
Reacties