Geluk | Hoeveel autonomie heb je over je eigen geluk als je het mentaal moeilijk hebt?

Gepubliceerd op 20 september 2021 om 13:12

Mentale gezondheid is een heel alomvattend woord voor een heel complex fenomeen. Het is als een soort schilderij uit het pointillisme: je ziet van een afstandje een mooi egaal beeld, maar als je van dichtbij kijkt, zie je duizenden verschillende stipjes. En omdat we als mens zo complex zijn, is er voor iedereen ook een ander framework voor geluk. Maar hoe weten we nu wat die van onszelf is? In de afgelopen weken heb ik veel nagedacht over gelukkig zijn als mentaal ziek/verkouden persoon. Want de definitie vanuit de samenleving lijkt heel simpel: veel positieve gevoelens en weinig negatieve gevoelens en BAM! Klaar. Maar het is niet zo simpel. En daarover wil ik in deze blog even kletsen.

Motivatie & Geluk

In mijn studie ben ik op het moment aan het leren over motivatie en emoties. Waarom doen we wat we doen? Een vraag die gelijk bij me opkwam was: “Is motivatie dan het doel van het leven? Staat dat daar gelijk aan? Waar komt dat dan vandaan?” Ik las over discrepantie-verminderende en discrepantie-creërende doelen. De een vervult behoeften, de ander streeft naar verrijking in de toekomst. Daaruit concludeer ik dat geluk niet alleen maar bestaat uit behoeften vervullen, het bestaat ook uit groeien als persoon. Voor mentaal verkouden/zieke personen kan alleen hun brein de verrijkende doelen aardig wat tegenwerken. Waar sommige mensen al komen aan de verrijkende doelen, zitten wij nog met ons brein dat niet meewerkt.

 

Openheid en Purpose

Laatst keek ik een video van Nathaniel Drew over geluk. Hij zegt dat blijdschap (joy) komt van openheid en een doel hebben, met daarbij een afwezigheid van hechting aan dingen. Als je ergens aan gehecht raakt, krijg je verwachtingen, en als je verwachtingen hebt, heb je de kans om teleurgesteld te raken. Ik vond dit altijd een heel triest en verdrietig idee, omdat je er dan dus op rekent dat alles wat op je pad komt je teleur zal stellen. Maar als je okee bent met geen verwachtingen hebben, dan ben je vrij om de situatie zó te maken hoe jij het wilt! Als je je hecht aan je waarden, dan kun je daar iedere dag naar streven en het streven alleen al is voldoenend. Als je je hecht aan bijvoorbeeld personen, die heb je niet onder controle. Je hebt alleen je eigen gedrag onder controle. Dus er zit een kleeeinnn beetje nuance hierin, maar ik kan me er ook wel in vinden.

 

Wat betreft de openheid: ik ben een fan. Ik houd ervan om met een nieuwsgierige en open blik naar de wereld te kijken. Wees open voor oplossingen, wees open voor onverwachte gebeurtenissen, wees open voor tóch de positieve en humoristische outlook op de misschien deprimerende situatie, wees open voor mogelijkheden en wees open voor jouw eigen capaciteiten die kunnen uitgroeien tot iets geweldig moois, wat je nog niet kent. Wees open voor het onbekende.

 

En als laatste hebben we purpose. Dit is het zaadje van zelfliefde en persoonlijke levensinvulling dat je plant wanneer je zelfbewust bent. Het is de plek van waaruit je de verrijkende doelen gaat stellen. Hiermee draag je bij aan de wereld. Voor ieder mens geeft dit voldoening. Wat voor mij betekent dit dat het het waard is om uit te vogelen wat dit voor jou persoonlijk is.

 

Je eigen wereld creëren

Dit klinkt misschien egocentrisch, maar ik denk dat je jouw eigen belevingswereld zo kunt creëren dat jij er het meest blij van wordt. Dat jouw behoeften zo veel mogelijk vervuld worden en dat jij op een zo prettige manier mogelijk kunt groeien. Zonder druk en zonder oordeel.

Tegenwoordig is onze wereld zo breed en rijk aan prikkels, terwijl het vroeger heel anders was! Als je erbij nadenkt: vroeger hadden we helemaal niet zo veel prikkels! Je kende hooguit je dorp en wat mensen uit een stad dichtbij, maar verder kende je niemand. Nu ken je mensen uit meerdere continenten, en al die mensen zijn prikkels die je niet kunt controleren. Er zijn meer prikkels, mensen en mogelijkheden waar je je mee kunt vergelijken, waar risico ligt op pesten, en een valkuil ligt voor people pleasen! Toen we nog een hele hoop prikkels minder hadden, was hier veel minder kans op.

Dus het verminderen van prikkels en de regie nemen over welke prikkels jij binnen krijgt, dat gaat je al veel meer controle teruggeven in je geluk.

 

Mentale gezondheid en geluk

Om het toe te passen op mentale gezondheid: kun je gelukkig zijn als je mentaal ziek bent? Ik denk dat hiervoor een dieper begrip moet komen voor de term “mentaal ziek”, want er is een heel groot verschil tussen stemmingswisselingen en schizofrenie, bijvoorbeeld. Daarom zeg ik mentaal verkouden/ziek. Sommige mentale ziektes kun je niet overkomen met cognitieve kracht. Maar sommige ook wel. En het is vet balen als je mentaal echt in de put zit en voelt dat je daar totaal geen controle over hebt. Dat je een paniekaanval hebt of dat de negatieve gedachten maar blijven komen en je ze met vrouw en macht probeert tegen te werken met positieve affirmaties maar dat gewoon. niet. lukt.

 

Hoe kun je dan gelukkig zijn? Hoe kun je gelukkig zijn als je geen controle hebt over de negatieve emoties die je voelt?

 

Ik denk, het deel waar je geen cognitieve controle over hebt, daar moet je mee leren omgaan. Maar ik denk niet dat het leven alleen daaruit bestaat. Daarnaast hoop ik dat je genoeg energie kunt opkrikken om het leven in te vullen met alle dingen waarvan jij blij wordt en waarvan jij groeit.

 

Wat denk jij over geluk en mentale gezondheid? Ik zou het graag horen en erover kletsen met je!

 

Dikke knuffel van Noa Joy

 

Als je suupergraag wil reageren maar geen account wil aanmaken op deze website, reageer dan onder de instagram post op mijn feed! Klik hier om naar instagram te gaan.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.