Voor als je niet voor het schoolsysteem gemaakt bent

Gepubliceerd op 2 december 2022 om 09:42

Je hebt een zware tas op je rug, pakt je fiets uit de schuur, met je ontbijt net achter de kiezen.

 

Op weg naar weer een dag studeren.

 

Je denkt terug naar je agenda en probeert te zoeken naar het volgende gaatje waar je weer even kunt ademhalen. Er komt niet gelijk een dag in je gedachten.

 

“Chillen komt later wel, ik moet dit nu gewoon even doen.” Praat je jezelf moed in. Maar eigenlijk kun je niet ontkennen dat je je mentale gezondheid achteruit ziet gaan.

 

Het is echt niet dat je niet wílt leren, je vindt nieuwe dingen leren juist leuk! Maar niet hoe het nu gaat op je opleiding.

 

Je wilt productief zijn, maar al je energie gaat op naar studeren! Je wilt ook graag wat voor jezelf en je eigen bezigheden overhouden. Er zijn namelijk zo veel leuke(re) dingen om te doen dan studeren! En in tegenstelling tot wat je school of je docenten je voorhouden, zijn die andere dingen niet altijd minder belangrijk dan je studiewerk.  

Om echt dat gevoel te ervaren dat je iets bereikt hebt, is het superbelangrijk dat jouw acties ook een positief gevolg hebben voor jezelf. Dat je niet alleen een 8 haalt omdat het goed staat op je eindlijst en je er je studiepunten mee behaalt. Jouw productiviteit moet ook in dienst staan van jouw eigen persoonlijke ontwikkeling.

 

Vergeet jezelf niet. En ookal lijkt dat soms praktisch gezien onmogelijk omdat je agenda he-le-maal propvol zit, probeer het toch. Ieder moment van zelfzorg is een moment die je gekozen hebt voor jezelf. Jij bent belangrijk.

 

Dit is een blog om je te motiveren vol te houden. Ik zal niet claimen dat je onwijs gelukkig zal worden, het is een periode van volhouden, en tegelijkertijd bouwen aan het leven waar jij wél gelukkig van wordt.

 

Hoe ik mijn schoolperiode doorkwam

Als je mij nog niet kent: Hey! Ik ben Noa Joy, ik ben 22 jaar en doe nu mijn laatste vakken van de bachelor Psychologie aan de Universiteit Utrecht. In februari 2023 heb ik als het goed is een het befaamde papiertje in mijn hand!

 

Daarbij heb ik in het afgelopen jaar uitgevonden dat ik hoogbegaafd ben en ADHD heb, en depressief ben.

 

Mijn schoolperiode was dus best uitdagend, met twee chronische diagnoses die niemand zijn opgevallen!

 

Mijn advies om je schoolperiode door te komen als je voelt dat het niet voor jou gemaakt is:

  1. Onthoud dat je het niet hoeft te doen zoals iedereen het doet. Het onderwijssysteem probeert iedereen in dezelfde mal te gieten, maar iedereen is anders. Ze weten nog niet hoe ze het moeten veranderen, dus als jij iets anders wilt doen, moet je daar voor nu nog even zelf proactief achteraan gaan. En dat kan je!
  2. Heb een project buiten school. Een zanggroep, een voetbalteam, een boek dat je aan het schrijven bent (al is het alleen maar voor jezelf!), iets om je uit die studie-paardenkleppen te halen!
  3. Zoek de grenzen op van het systeem. Hoeveel dagen vrij/ziek mag je hebben per jaar? Maak daar gebruik van. Zoals ik net al zei: je moet zelf initiatief tonen. Ken de regels goed en leer ze te buigen 😉
  4. Geef de goeie het voordeel van de twijfel. Niet alle docenten hebben het beste met je voor, maar er zijn er een paar die dat wel hebben. Leer te herkennen wie dat zijn en blijf met hen in contact, al is het alleen maar voor verbinding.
  5. Blijf voor jezelf zorgen! Laat je niet verleiden tot doorwerken tot je erbij neervalt! Blijf genoeg slapen (7-9 uur, ligt eraan wat jij nodig hebt), genoeg eten, genoeg drinken en genoeg bewegen. We kunnen het niet allemaal perfect doen, maar één actie van zelfzorg kan je net dat zetje geven om nog even door te gaan!

 

Je kunt het, lief mens! Ik geloof in je <3


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.