10 tips om productiever te zijn wanneer je niet lekker in je vel zit

Gepubliceerd op 15 november 2022 om 08:36

Het is een dag waarop je eigenlijk zou moeten studeren, maar er komt niks uit je handen. Je kan de motivatie niet vinden en je focus is ver te zoeken. Waarschijnlijk herken je het wel.

 

Het grijze weer helpt ook niet mee, je hebt hoofdpijn en je negatieve gedachten zijn extra koppig vandaag.

 

Maar helaas, je taken niet doen vandaag is geen optie. Dus hier zijn 10 tips om je te helpen productief te zijn wanneer je niet lekker in je vel zit.

 

Tip 1: Zorg dat je basis goed is

Wanneer je basisbehoeften niet bevredigd zijn, kun je erop rekenen dat je concentratie niet mee zal zitten.

 

Ga dus de volgende vragen langs:

  • Heb je gegeten? Niemand kan goed werk doen als ze hangry zijn.
  • Heb je gedronken? Het kan goed zijn dat je hoofdpijn hierdoor komt.
  • Heb je het te warm, of te koud? Maak jezelf comfortabel.
  • Voel je je fris? Of zit je in je joggingbroek met oude make up op? Trek een nieuwe set kleren aan en was je gezicht even met koud water

 

Dit zijn vragen waar je nu gelijk iets aan kunt doen. Maar blijf ook opletten dat je op de lange termijn genoeg slaapt en beweegt.

 

Tip 2: Doe het moe

Deze gouden tip heeft mij al tientallen keren gered: doe het moe!

 

Je hoeft het niet perfect te doen! Je hoeft niet je huiswerk per se aan je bureau te maken, ga lekker op de bank zitten. En als je geen zin hebt om je laptop te pakken, pak dan je mobiel en download de app die je nodig hebt (bijna ieder programma heeft wel een app tegenwoordig). Hierdoor kun je toch werk gedaan krijgen, maar hoef je niet heel actief te zijn.

 

Tip 3: Gebruik de 5-second rule

Wanneer je al uren op je mobiel zit te scrollen, is het moeilijk om daaruit te komen. De tip die me daarbij helpt, is de 5-second rule. Tel af van 5 naar 1, en wanneer je bij 1 bent moet je fysiek bewegen en van je plek af komen. Op je nieuwe plek bedenk je wel weer wat je vervolgstap is, maar het is nu belangrijk om uit deze vibe te komen. Ik leg vaak ook mijn mobiel ver weg wanneer ik bij 1 ben.

 

Tel maar mee: 5… 4… 3… 2… 1…

 

Naar het boek van Mel Robbins: The 5 Second Rule (geen affiliate link)

 

Tip 4: Verander van setting

Dat brengt me bij tip 4: verander even van plek. Je brein houdt van nieuwigheid, dus wissel eens af van je gewoonlijke werkplek. Misschien helpt het om naar een café te gaan, of om gewoon een andere stoel te zoeken in je huis dan waar je normaal op zit.

 

Tip 5: Laat je kritische stem los

Wat je ook simpelweg kan weerhouden is een negatieve mindset. In tegenstelling tot wat mensen heel lang hebben gedacht, gaat je motivatie niet omhoog als je kritisch op jezelf bent. Zelfcompassie helpt hier wel bij. Door jezelf liefdevol een zetje te geven naar een taak, krijg je vaak meer gedaan. Het leven is al moeilijk genoeg, dan moet je niet ook nog eens onaardig voor jezelf zijn! Spreek jezelf liefdevol toe, alsof je tegen een vriendin praat.

 

Tip 6: Brain dump alles uit je hoofd

Misschien ben je overweldigd. Dat kan ik goed begrijpen. Voor deze tip wil ik dat je zo concreet mogelijk bent. Wanneer is de deadline? Zijn er subdeadlines? Moeten er mensen gemaild worden? Schrijf alles op, tot je klaar bent. Niet eerder, want anders krijg je geen voldaan gevoel. Neem hier echt even de tijd voor. Bepaal daarna wat nu prioriteit heeft. Je kunt maar 1 ding tegelijk doen.

 

Tip 7: Maak er een spel van

Wat ook kan helpen is om er een spel van te maken. Vooral voor neurodivergente mensen, mensen met bijvoorbeeld ADHD, autisme of hoogsensitiviteit, kan dit goed werken. Zet een timer aan voor de taak die je gaat doen, en daag jezelf uit om het in die tijd af te krijgen. Of bedenkt een gekke manier om het te doen. Maak van de eerste versie van je verslag bijvoorbeeld een spraakmemo, in plaats van dat je gelijk gaat typen. Laat je creativiteit de vrije loop!

 

Tip 8: Beweeg je lichaam

Dit is een cliché, maar het is waar. Maar maak het zo klein mogelijk. Ga als een zeester staan en doe een jumping jack. Boks dan een paar keer. Draai je lichaam als een vaatdoek. En doe een gek dansje. Motiveer jezelf door energie terug in je lichaam te stoppen. Haal een paar keer diep adem en kom even terug in je lijf. Bewegen is zo’n efficiënt middel om weer meer energie te voelen, het is bizar hoe goed het werkt.

 

Tip 9: Ga er voor 10 minuten even helemaal uit

Misschien heb je een diepgaandere betekenis nodig om aan het werk te gaan. Je kunt de reden waarom het nut heeft niet meer terugvinden. Dan raad ik je aan om het even 10 minuten van je af te schrijven. Je hoeft niet meer te denken aan je werk, het stemmetje “Je moet aan het werk”, mag de komende 10 minuten even z’n mond houden. Je mag dit moment nemen om aandacht te besteden aan je overtuigingen. Wat weerhoud je van aan het werk gaan? Zit daar iets achter? Wat gaat je helpen om wél aan de slag te gaan? Welke overtuiging heb je daarvoor nodig? Blijf optimistisch terwijl je schrijft. 

 

Tip 10: Vraag iemand om het samen met je te doen

Productief zijn gaat altijd makkelijker als je iemand anders weet dat je productief moet zijn. Dit noem je accountability, je neemt verantwoordelijkheid voor je taken door het iemand anders te laten weten. Bel iemand op en vertel wat je vandaag moet doen en wanneer je het af wilt hebben. En beloof dat je diegene zult bellen wanneer je klaar bent.

 

 

De belangrijkste boodschap die ik je wil meegeven is dit: doe iets. Blijf niet in de verlamming van je telefoon hangen, en doe iets. Dat helpt al-tijd. Kies één tip uit deze lijst en ga ermee aan de slag. Als je niet kunt kiezen, scroll dan blind en leg je vinger na 3 tellen op je scherm. Die tip ga je in actie brengen. Een handige iOS app die je hier ook voor kunt gebruiken is Tiny Decisions, waarbij je aan een rad kunt draaien en je niet zelf hoeft te kiezen.

 

BONUS TIP: Schrijf jezelf gelukkig!

Wat je ook kunt helpen, is om dichter bij je waarden te leven. Niet lekker in je vel zitten kan ook komen doordat je acties niet overeenkomen met je verlangens en behoeften! Voel je je wel voldaan door je studie? Draagt je werk wel bij aan je levensgeluk?

 

Of voedt het alleen maar je gevoel van overweldiging en angst?

 

Ik wens het je toe dat je die stress niet meer hoeft te ervaren. Want ik geloof dat er, nu al, een leven voor jou is weggelegd dat meer is dan krampachtig voldoen aan verwachtingen. Wanneer je duidelijk voor jezelf maakt waar jij betekenis uithaalt en waar jij blij van wordt, ga je veel lekkerder in je vel zitten.

 

In mijn nieuwe cursus, de Schrijf Jezelf Gelukkig Cursus, leer ik je precies hoe je dat kunt doen, en meer!

 

In de cursus leer ik je:

  • Een visie te creëren voor je leven
  • Liever tegen jezelf te praten
  • De beperkende overtuigingen te overkomen die je weerhouden van jouw droomleven

 

Hierdoor leg je een persoonlijke basis waar je op kunt voortbouwen. Je acties voelen dan verbonden met jezelf. Ik gun het je dat je minder weerstand voelt voor de taken waar je tegenop ziet. Met deze cursus krijg je meer grip op je persoonlijke ontwikkeling, je mentale gezondheid en daardoor ook op je leven!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.