Artikelen

Hier deel ik artikelen over psychologie, mentale gezondheid, persoonlijke groei, en meer! Als het gaat om life management ben ik over alles gepassioneerd. Ik houd ervan om te filosoferen op mijn visie op het leven en dat toe te passen in het dagelijks leven. De artikelen zijn onderbouwd of geïnspireerd vanuit mijn studie en wetenschappelijke artikelen

Gastblog | Judith - Therapievrienden

Eerst even voorstellen:

Mijn naam is Judith van der Steen, ik ben 22 jaar oud en heb sinds mijn 16e last van mentale klachten.

Mijn doel met het delen van m’n verhaal is vooral om stigma’s te doorbreken en anderen te inspireren ook hun verhaal te delen. Mentale gezondheid word nog (te) vaak onbegrepen of niet gezien als “ziekte”. Niet dat ik mezelf graag ziek noem, maar dat ik mijn dagelijkse bezigheden niet meer kan uitvoeren, dat is een feit.

Lees meer »

Gastblog | Tanisha - Mijn leven met mentale klachten

Hallo lieve jij. Mijn naam is Tanisha, ik ben 22 en ik struggle nog dagelijks met mentale klachten.

Laat me je in vogelvlucht meenemen in de ingrijpende ervaringen in mijn leven, en voornamelijk mijn jeugd. Toen ik drie maanden oud was werd mijn moeder depressief, wat mij een KOPP (kind van ouders met psychische problemen) maakt. Mede dankzij haar depressie en het feit dat ik de jongste van 3 kinderen ben, ben ik emotionele steun tekort gekomen. Toen ik 6 werd is ons gezin verhuisd en sindsdien ben ik op school ook altijd gepest geweest, tot havo 4. Daarbij heb ik in mijn jeugd meerdere vervelende ervaringen gehad met mannen en jongens. Met alle gevolgen van dien.

Lees meer »

Psychologie | Wat is Hoog-Functionerende Depressie vs. "Normale" Depressie?

[Disclaimer voorafgaand aan deze blog: ik ben een Psychologie studente met toegang tot de DSM-5. Wees voorzichtig en verstandig met de informatie die ik deel. Schakel hulp in als je denkt dat je dat nodig hebt. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.]

 

Heb je je weleens gehoord van dysthymie? Grote kans van niet. Depressie waarschijnlijk wel!

Voor mij is mentale gezondheid een heel scala aan dingen. We moeten voor elkaar zorgen, de gezondheidszorg beweegt zich steeds meer naar traumaverwerking, en het systeem is niet gunstig voor complexe problematiek. Allemaal klachten die met mentaal welzijn in Nederland te maken hebben.

 

Nu maak ik mij zorgen om een bepaald groep mensen. Een groep mensen waar ik een paar jaar geleden bij hoorde.

En dat zijn de mensen die stiekem, diep van binnen, zich ongelukkig voelen. Ze hebben alles nog voor elkaar, functioneren nog, maar het gaat maar nét. Ze zijn nog wel blij, maar het kost hen steeds meer moeite.

 

Denk je nu: "Eigenlijk ben ik dit, maar het gaat wel. Ik hoor nog niet bij de mensen die écht depressief zijn."

Dit dacht ik ook. En het maakte dat ik veel te laat aan de bel trok.

Het kan namelijk zijn dat je al voldoet aan de symptomen voor dysthymie, persisterende (aanhoudende) depressieve stoornis, wat betekent dat je al recht hebt op vergoede hulp van een poh, psycholoog of andere behandelaar.

Maar eerst: waarom zijn deze diagnoses belangrijk?

Als je mijn blog over waarom de DSM geen goed diagnostisch model is, zul je je misschien afvragen: waarom leg je dan nu zo'n focus op diagnoses?

De reden hiervoor is, is omdat de wereld mentale gezondheid nog wel "in diagnoses" begrijpt.

 

Als je bij de psycholoog komt, krijg je vaak een "DSM-classificatie" en een beschrijvende diagnose. Dat laatste beschrijft echt jouw persoonlijke situatie, dus bij eenzelfde DSM-classificatie kunnen hele verschillende verhalen horen.

 

Beide zijn ze even belangrijk. De tweede voor logische redenen, omdat dat jouw leven en jouw zijn beschrijft; maar de eerste ook. Mentale gezondheid zal altijd blijven veranderen, maar het is goed om te weten in welk hokje je past op dit exacte moment.

Hierdoor kun je beter communiceren met de mensen om je heen en je hoeft niet te gissen voor manieren waarop jij jezelf en anderen jou kunnen helpen. Er is al veel onderzoek gedaan (alhoewel niet genoeg), en daar kun je gebruik van maken, als je er een labeltje aan hangt.

 

Dat labeltje hoeft je echter niet te definiëren. Het labeltje is voor de externe interacties die je met de wereld hebt, de beschrijvende diagnose is voor jezelf. Die "diagnose" is eigenlijk jouw levensverhaal. En jouw levensverhaal zal altijd blijven veranderen. Pin je dus ook niet vast op je DSM-classificatie. Het voegt iets toe, maar het is niet datgene wat je uiteindelijk het meest zult helpen.

 

Lees meer »

Persoonlijke Groei | Hoe ik de Menstruatie en Maancycli Gebruik voor Groei

Hey lief mens!

 

Steek je hand op als je dit gevoel herkent:

 

Je voelt je al dagen loom, moe en geïrriteerd en als je menstruatie doorbreekt denk je: “Aaah, dáárom voelde ik me zo!!”

 

Ik zeker wel. In deze blog deel ik met je hoe ik omga met mijn cycli.

 

Menstruatie, de pil en de maan

Wist je dat de maan ook ongeveer een maand doet over één cyclus? Een paar weken geleden kwam ik langs het account van Dieke ter Weel en leerde ik eindelijk over de maan. Ik dacht altijd dat ik gewoon de cyclus van mijn menstruatie kon volgen, maar dat kan blijkbaar niet als je aan de pil zit. Ik slik sinds 2017 de pil, dus ik heb sinds 2017 geen ovulatie meer. Een cruciaal punt in je cyclus.

 

De menstruatiecycli

Ik zal je vertellen hoe ik de menstruatiecyclus zag voordat ik ontdekte dat het niet meer op mij van toepassing was.

 

Er zijn 4 fasen van de cyclus: winter, lente, zomer en herfst. De officiële namen zijn menstruatie (winter), folliculaire fase (lente), ovulatie (zomer) en luteale fase (herfst).

 

De menstruatie is wellicht bekend, maar de andere drie zal ik even uitleggen. Zelf merk ik de verschillen vooral in mijn energie. In de lente voel ik het allemaal weer een beetje opborrelen, ik voel meer creativiteit en meer energie. Er wordt gezegd dat je stemmingen het meest stabiel zijn in deze fase.

 

Lees meer »

Boeken | Alle Non-Fictie Boeken die ik Gelezen Heb! Deel 1

Hey lief mens!

 

In deze blog heb ik een lijst van aaaaaalle non-fictie boeken die ik heb gelezen sinds ik begon aan mijn persoonlijke groei reis in 2016.

 

Gebruik deze lijst om af te tasten of het ook iets voor jou is!

 

Ik heb de lijst ingedeeld in categorieën (als de type-A person die ik ben): van 5 sterren tot 1 ster. We beginnen met de 1 ster!

 

Dit is deel 1, deel 2 staat op de planning! In dit deel schrijf ik over de boeken in de 1, 2 en 3-sterren categorieën.

Lees meer »

Psychologie | Triggers, Trauma en Emoties

Hello hello lief mens, tof dat je weer naar de blog gekomen bent om een artikel van mij te lezen!

 

Dit keer over triggers en trauma.

 

Ik heb hier heel veel gedachten over. En ik heb ook veel gedachten over alle gedachten die ik hierover heb (metagedachten).

 

Zoals jullie misschien weten, studeer ik Psychologie op de universiteit. Dat betekent dat ik veel theorie en onderzoeken te lezen krijg. Ook heb ik zelf af en aan in therapie gezeten, met mensen met verschillende meningen over trauma. Zo heb ik zelf ook een bepaalde kijk gevormd op het idee van triggers.

 

Maar eerst: Wat zijn triggers nu eigenlijk?

 

Triggers, trauma en emoties

In de gezondheidszorg wordt veel gepraat over symptomen en diagnoses. Ik ben van mening dat dit nogal een oppervlakkige manier is om naar een mens te kijken. Als je daar meer over wilt lezen, raad ik je aan deze blog te lezen.

 

In de blog zeg ik dat ik vind dat er te weinig wordt gekeken naar hechting en trauma in de DSM (diagnose bijbel van psychologen). Over hechting heb ik het misschien later nog wel een keer, dit verhaal gaat over trauma.

 

Vroeger werd er gedacht dat trauma alleen over oorlog en seksueel/fysiek misbruik ging. “Echt hele erge dingen”. Maar dat concept is in de afgelopen jaren veel meer verbreed. Sommige zeggen dat het een “trend” is, ik zeg dat het een meer kloppend beeld geeft van de onderliggende beweegredenen van de mens. Het geeft bevestiging.

 

Trauma is voor mij iedere ontwrichtende gebeurtenis die een mens mee maakt. Jim van Os, een psychiater die ook niet zo’n fan is van de DSM (zacht uitgedrukt) praat hier meer over. Als mens hebben we supergoede aanpassende vaardigheden, wat ons veerkrachtig maakt. Meestal springen we snel terug van zo’n gebeurtenis.

 

Maar soms ook niet. Soms is de betekenis die die gebeurtenis heeft zo onverenigbaar met ons wereldbeeld en het beeld dat we van onszelf hebben, dat het wat langer duurt voordat het geïntegreerd is. Soms gebeurt dat zelfs helemaal niet.

 

Dat integreren is de uitdaging. Want dat is een proces. Een proces waarin triggers nogal een obstakel kunnen zijn.

 

Triggers als uitdaging

“Doe niet zo moeilijk.”

“Je overreageert.”

“Doe effe normaal!”

 

Allemaal opmerkingen die je weleens hoort. Ik vind juist dat déze opmerkingen overreageren zijn. Want wat er voorafgaat aan deze opmerkingen, zou weleens een hele logische reactie kunnen zijn voor die persoon. Het kan namelijk iemand doen denken aan zijn of haar trauma.

 

Een trigger is een situatie, context, object, zin, of wat dan ook, dat je herinnert aan je trauma. Het verwart je, duwt je van je tegel. Want als je je hier niet bewust van bent, ga je reageren vanuit emotie op die herinnering. En die reactie kan dan heel erg kloppen, maar het is dan niet helemaal passend bij de huidige situatie.

 

Lees meer »

Hoogsensitiviteit | Wat is het?

Hey lief mens!

 

Voel jij je ook soms zo geïntimideerd door prikkels in de wereld? Komt licht of geluid soms heel hard binnen? En ervaar je dingen heel diepgaand en intens?

 

Dan ben je misschien hoogsensitief.

 

Hoogsensitiviteit is volgens Elaine Aron (de eerste wetenschapster over dit onderwerp) een kenmerk waarbij jij gevoeliger reageert op prikkels. Ieder mens is altijd op zoek naar zijn of haar optimale prikkelniveau: de hoeveelheid prikkels die je fijn vindt. Op twee manieren gaan hoogsensitieve mensen verschillend om met prikkkels. Bij een hoogsensitief persoon komen prikkels harder/groter/meer binnen en ik denk ook dat de ruimte tussen onder- en overprikkeld zijn smaller is.

 

Elaine Aron gebruikt de afkorting D.O.E.S. om de vier aspecten te beschrijven:

  1. Diepgaande informatieverwerking
  2. Overprikkeling
  3. Emotionaliteit of Empathie
  4. Subtiliteiten herkennen in de omgeving

 

Hoogsensitiviteit komt op allerlei manieren in verschillende mensen voor, maar ik houd het even in de contexten van studeren, relaties en levensveranderingen (sinds de meeste lezers in een fase zitten waarin deze dingen erg belangrijk zijn).

 

Mijn ontdekkingsreis naar hoogsensitiviteit

Hoe ik ontdekte dat ik hoogsensitief was, kwam door een vriendin toen ik 14 was. Zij was zelf hoogsensitief en vroeg zich af of ik dat ook was. Op dat moment had ik nog niet de capaciteit om dat label te accepteren. Later, toen ik een tussenjaar nam om rust te nemen door mijn burnout in mijn examenjaar, ging ik er toch meer over opzoeken. Beetje bij beetje accepteerde ik het steeds meer.

 

Ik zie dat hoogsensitiviteit of je leven kan verrijken, of er een rem op zetten. In mijn tussenjaar heb ik (noodgedwongen) hard op de rem getrapt. Dat was daar toen de tijd voor. Maar ik heb daarna lang nog de voet op de rem gehouden toen dat niet per se meer hoefde. Misschien is dat ook wel een verschijnsel van hoogsensitief zijn. Ik zei veel nee tegen activiteiten en besloot dat ik gewoon iemand was die niet zo graag veel prikkels ervaarde.

 

Nu ben ik er anders tegenaan gaan kijken. In het begin van de coronapandemie was het goed dat ik weinig prikkels had, want ik was toen met mijn therapeut trauma uit mijn verleden aan het verwerken. Maar op den duur werd ik een beetje verveeld!

 

 

Lees meer »

Persoonlijke Groei | Hoe je je identiteit vormt met doelen

Hey lief mens!

 

Welkom bij een nieuwe blog over psychologie en mentale gezondheid! Dit keer over doelen stellen en identiteit, want de psychologie zegt daar nogal wat over. Doelen stellen heeft namelijk veel te maken met je identiteit.

 

Als je mij nog niet kent: Hi, ik ben Noa Joy! Ik ben een 21-jarige psychologiestudente die graag nadenkt over het leven. Dit keer dus over doelen stellen!

 

Ik houd heel erg van doelen stellen. Ik houd van iets najagen. Maar soms weet ik ook dat ik wat meer mag ontspannen en loslaten. Om die balans op te maken voor mezelf, denk ik dus graag na over talloze waarom-vragen. Waarom stellen we eigenlijk doelen? Wat zijn doelen?

 

Wat zijn doelen?

Eigenlijk ben je je hele leven bezig met doelen. Je bent altijd iets aan het najagen. Je bent altijd in beweging. Maar doelen zien er dan natuurlijk niet altijd hetzelfde uit. Ik zie het als twee varianten: de minnetjes wegwerken/verwerken en de plusjes toevoegen. Beide beïnvloeden je identiteit.

 

Als je bijvoorbeeld in een burnout terecht komt, ga je vooral bezig met de minnetjes verwerken. Je gaat kijken naar jezelf en je leven en je vraagt je af hoe het is gekomen dat je nu een burnout hebt. Daarna ga je daarmee aan de slag. Maar als je bijvoorbeeld net getrouwd bent of je hebt net je studie afgerond, dan ligt er een wereld van mogelijkheden voor je open. Hoe ga jij jouw werkleven inrichten? Hoe wil je dat jouw relatie eruit ziet? Dat zie ik meer als plusjes toevoegen. Dit maakt jouw leven en jouw identiteit uniek.

 

Wat bedoel ik dan met identiteit? Je identiteit staat toch vast?

 

Dit is niet helemaal waar. Ik ben ervan overtuigd dat je identiteit in ieder geval iedere levensfase verandert. Een deel van je identiteit moet consistent zijn, anders zou je gek worden van alle mogelijkheden, maar je hebt ook een groot deel aan vrijheid. Vooral in deze tijd. Je kunt letterlijk doen en laten wat je wilt. Dit heeft voordelen en nadelen. Het kan je overweldigen of je kunt lachen van blijdschap om alles wat er mogelijk is.

 

Lees meer »

Psychologie | Waarom de DSM geen goed diagnostisch model is (makkelijk uitgelegd)

Hey lief mens!

 

Je hebt waarschijnlijk vast al gehoord dat de wachtlijsten voor psychische hulp ontzettend lang zijn. 100.000 mensen op de wachtlijst, dat is echt te veel. En dat neemt nog niet eens alle mensen mee die niet op de wachtlijst staan omdat ze (nog) geen hulp hebben durven vragen!

 

De psychische hulpverlening kan sowieso wel een oppepper gebruiken. Weet je niet precies wat ik bedoel? Ik ga het je allemaal uitleggen in dit artikel. Als je wel weet wat ik bedoel helpt het je misschien om makkelijker woorden te vinden voor je standpunt.

 

Wat is de DSM?

DSM staat voor Diagnostic Statistical Manual for Mental Disorders, het classificatiesysteem wat de meeste psychologen gebruiken om te kijken welke diagnose hun cliënt heeft. Dit zijn diagnoses als depressie, gegeneraliseerde angststoornis of borderline persoonlijkheidststoornis. Dit doen ze aan de hand van een aantal symptomen, waarbij de cliënt aan een minimumaantal moet voldoen (dit is bij iedere diagnose anders) om met de term gediagnosticeerd te worden.

 

En nu denk je misschien: “Nou, dat klinkt als een solide systeem.”

 

Daarop zeg ik: “Ja. En hij is ook helemaal fout.”

 

Ik ben zelf psychologiestudente en heb dus de DSM kunnen bekijken vanuit een studerend oog. Daarnaast heb ik ook ervaringen vanuit mijn eigen leven en van familie die wél in de behandelkamer hebben gezeten en bij wie het hebben van stoornissen wisselende gevolgen hebben gehad. Daarnaast wil ik psycholoog worden dus ik vind het belangrijk dat ik mijn cliënten later op een goede manier kan gaan diagnosticeren en behandelen.

 

Daarom vond ik de artikelen die ik in mijn studie te lezen kreeg die de DSM bekritiseerde onwijs interessant. Ik had al mijn vermoedens, maar met deze artikelen kon ik mijn bedenkingen onderbouwen.

 

Lees meer »

Bronnen voor Psychische Hulp

Hey lief mens!

 

Ik droom van een wereld waarin er adequate en alomvattende psychische zorg bestaat en beschikbaar is voor iedereen wanneer ze het nodig hebben.

 

Toen ik begon aan mijn psychische hulp-reis, probeerde ik altijd te zoeken naar de persoon die het meest wist van de organisaties in de buurt, zodat ik goed kon kiezen bij welke organisatie ik hulp kon zoeken. Ik wilde als het ware een kameleon vinden die iedereen goed kon aanvoelen en de juiste hulp bij de juiste persoon kon aanbevelen.

 

Maar alleen ik kende mezelf goed genoeg om te beslissen naar welke psycholoog of hulpverlener ik ging.

 

Daarom wil ik deze blog post maken, die ik ook telkens wil aanpassen en updaten, met allemaal organisaties en personen die psychische hulp bieden.

 

Lees meer »

Motivatie & Emotie | Waarom doen we wat we doen? - Study Recap

Hey lief mens!

 

Afgelopen weken heb ik geleerd over motivatie en emotie in mijn studie, vét interessant! Ik ben hier eigenlijk al heel lang geïnteresseerd in, of in ieder geval: dat blijkt! Zo veel dingen hebben te maken met motivatie. Alle acties die je doet, ál het gedrag dat je vertoont (dus eigenlijk alle fysieke manifestaties in jouw leven)!

 

Neem bijvoorbeeld doelen stellen. Dit was een inzicht wat echt als een verrassing kwam. Doelen zijn (tegen mijn verwachting in) een vorm van extrinsieke motivatie! Je hebt amotivatie, extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie. Maar in extrinsieke motivatie zitten nog een aantal varianten, van minst autonoom naar meest autonoom. Doelen zijn “geïdentificeerde” regulatie, wat betekent dat je de overtuigingen voor waar aanneemt, maar ze niet internaliseert en daarna integreert. Als ze geïntegreerd zijn, dán pas ben je intrinsiek gemotiveerd. Intrinsieke motivatie is dus eigenlijk alles waar je spontaan interesse voor voelt.

 

Psychologische behoeften

Mensen zeggen dat je gemotiveerd bent vanuit een tekort: je gaat bijvoorbeeld pas drinken als je dorst hebt. Maar eigenlijk is dit een heel kortzichtige blik van naar de mens kijken! Je gaat bijvoorbeeld ook drinken als je zin hebt in de smaak van limonade, of omdat je op het terras zit met een vriendin.

 

Wat ik ook erg interessant vond waren de psychologische behoeften die besproken werden in mijn studieboek: de behoefte aan autonomie, competentie en verbinding. Je wilt dingen zelf doen, je wilt dingen kunnen en je wilt dingen samen met anderen doen. Deze behoeften liggen aan de basis van heeel veel van onze acties. En als deze behoeften niet bevredigd worden in onze kindertijd, komen er vaak mentale problemen van.

 

// Okee, even wat voorkennis: het woord “correlatie” houdt in dat twee fenomenen tegelijk gebeuren, maar niet per se dóór elkaar. Een oorzaak-gevolg relatie is namelijk moeilijk vast te stellen met onderzoek, dus doen ze het maar zo. //

 

Lees meer »